Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 27 augustus 2008

Belangrijke grondaankoop bij Balgzandpolder

Landschap Noord-Holland wordt op 29 augustus eigenaar van een stuk grond aan de zuidoostkant van de Balgzandpolder, Oostoeverweg te Den Helder. Het gaat om 1,1 ha gelegen tussen de ondiepe plas van de Balgzandpolder en het Balgzandkanaal. Voor Landschap Noord-Holland is de aankoop zeer belangrijk omdat op deze manier verstorende ontwikkelingen voorkomen worden.

De Balgzandpolder is enkele jaren geleden ingericht als een soort hoogwatervluchtplaats voor vogels die bij stormvloed niet op de schorren van Balgzand kunnen rusten. Inderdaad wordt het gebied regelmatig gebruikt door vogels om te rusten tijdens hoogwater. Maar het gebied blijkt ook zeer aantrekkelijk voor allerlei watervogels die houden van de ondiepe plas en de plasdras oevers. Omdat de vogels via een kijkscherm van zeer dichtbij bekeken kunnen worden, is het gebied een trekpleister voor zeer veel vogelaars. Landschap Noord-Holland is heel blij met deze aandacht voor het gebied.

De verkopende partij is het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het gebied kon aangekocht worden door giften van de Beschermers van Landschap Noord-Holland. Voor dit gebied waren geen overheidssubsidies beschikbaar omdat het buiten de Ecologische Hoofdstructuur ligt.

Met de aankoop van de zuidoosthoek van de Balgzandpolder zijn nog niet alle problemen opgelost. Voor de zuidoever van het gebied zijn er plannen voor het aanleggen van een jachthaven. Landschap Noord-Holland volgt die ontwikkelingen nauwgezet om te voorkomen dat dit ongewenste verstoring voor de natuur oplevert.