Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
27 augustus 2008

Spaanse Renaissance in Festival Oude Muziek 2008
Festival Oude Muziek opent met Stravinski

Vrijdag 29 augustus gaat voor de 27ste keer het Festival Oude Muziek Utrecht van start. Het programma staat tien dagen lang volledig in het teken van de Siglos de Oro, de muziek uit de Spaanse Renaissance. Hoogtepunten zijn de Requiems en kathedrale feestmuziek van Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero en Tomás Luis de Victoria. Daarnaast is er veel aandacht voor populaire Spaanse 16de-eeuwse vocale genres, waaronder de villancico en de ensalada, Spaanse blazersmuziek voor ministriles en klaviermuziek. Zondag 31 augustus is helemaal gewijd aan de vihuela, de Spaanse renaissance-luit. Hespèrion XXI belicht het verloren, multiculturele paradijs van Spanje voor de val van Granada, terwijl de Spaanse muziek in het pas ontdekte Latijns-Amerika wordt belicht door ensemble Elyma (Mexico) en Música Temprana (Guatemala).

Het openingsconcert staat helemaal los van het Spaanse thema en biedt een primeur: voor het eerst in Nederland zal dan Stravinski's Le sacre du printemps concertant worden uitgevoerd op historisch, vroeg-20ste-eeuws instrumentarium.

Voor de in totaal 125 festivalconcerten, waaronder ook veel gratis evenementen, een wetenschappelijk symposium, laagdrempelige lezingen en een oude-muziekmarkt, worden 45.000 bezoekers verwacht.

Festival Oude Muziek Utrecht
29 augustus t/m 7 september
www.oudemuziek.nl

----------


Ingezonden persbericht