VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 29 augustus
2008/073/JS

Masteropleiding VUmc samen met ziekenhuizen in regio

VU medisch centrum start dit collegejaar met de nieuwe master geneeskunde voor de opleiding van excellente artsen. VUmc reageert hiermee op de vraag van patiënten naar een arts, die niet alleen deskundig is maar ook competent in de andere rollen die van hem gevraagd worden in een moderne en dynamische samenleving.

Nieuw aan deze master is de hechte samenwerking met vier ziekenhuizen in de regio zowel bij de ontwikkeling als bij de uitvoering van de masteropleiding. Dit studiejaar (2008-2009) start VUmc de masteropleiding geneeskunde samen met het Kennemer Gasthuis, Medisch Centrum Alkmaar, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Spaarne Ziekenhuis. Bijzonder aan de masteropleiding is dat de studenten al in het eerste jaar (onder begeleiding) gerichte leeropdrachten op de werkvloer uitvoeren. Studenten krijgen vooraf een training in het klinisch trainingscentrum van VU medisch centrum. Deze training is gericht op het specialisme waar ze aan de slag gaan, bijvoorbeeld interne geneeskunde.

De opleiding is ingericht rond de nieuwste onderwijskundige inzichten en sluit beter aan bij de manier van leren op het vwo. De aansluiting op een vervolgopleiding is ook verbeterd. Zo bestaat het laatste masterjaar uit een lange semi-artsstage en keuze-onderwijs voor een verdere verdieping en profilering op een deelgebied. Studenten krijgen gaandeweg hun opleiding steeds meer verantwoordelijkheid en zijn daardoor beter voorbereid op hun functioneren als arts.

VU medisch centrum is in 2005 gestart met het vernieuwen van het gehele onderwijsprogramma om beter te kunnen voldoen aan de eisen van deze tijd. Bij het opleiden van geneeskundestudenten staat het belang van patiënten steeds voorop. Daarom hebben studenten in de geneeskundeopleiding - VUmc-compas - vanaf de eerste dag contact met patiënten en hun verhaal. Het eerste jaar van de masteropleiding start in september 2008. De andere twee jaren zijn volop in ontwikkeling

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten. Foto is rechtenvrij te gebruiken. Gaarne vermelding, foto: digidaan.nl Voor groot formaat: klik hier

Achtergrondinformatie (

VU Medisch Centrum