Ingezonden persbericht


"Kinderen die weer durven dromen, iets mooiers is er niet" AMBASSADEURS KIDSRIGHTS BEZOEKEN PROJECTEN IN INDIA

Net terug uit India zijn ze, Erik de Vogel en Caroline De Bruijn. In hun hoedanigheid als ambassadeurs van de Stichting KidsRights bezochten zij vorige week een aantal hulpprojecten. Zoals het door KidsRights ondersteunde opvanghuis 'Bal Ashram' dat een veilige plek biedt aan ex-kindslaven. Hier worden kinderen na hun bevrijding opgevangen, begeleid en krijgen zij onderwijs. Ook gingen ze op bezoek bij Devli, een meisje dat als slaaf werkte in een steengroeve en in 2005 bevrijd werd. Zo konden Erik en Caroline met eigen ogen zien hoe het nu met de kinderen gaat.

"In één woord 'Indrukwekkend'", noemt Caroline De Bruijn de reis. "Niets is mooier dan kinderen te zien die weer dromen durven te hebben. Dromen die nog niet zo lang geleden onbereikbaar leken." Samen met haar man Erik de Vogel is ze intensief betrokken bij KidsRights. "Vooral omdat er van de kracht van kinderen wordt uitgegaan. Niet van hun tekorten." vult Erik aan. Beiden zijn nog steeds zeer onder de indruk van de reis. Ze bezochten India om persoonlijk te zien hoe het staat met de projecten die KidsRights ondersteunt.

Kindervredesprijs
De 16 jarige Om Prakash is één van de kinderen van de Bal Ashram. Hij won in 2006 de Internationale Kindervredesprijs voor zijn moedige strijd tegen kinderarbeid en kindslavernij. Omdat hij zelf ook kindslaaf is geweest, weet hij precies waar hij over spreekt. Voor hem was het niet mogelijk terug te keren naar zijn ouders, daarom blijft hij in het opvanghuis wonen. In zijn jonge leven heeft Om Prakash al een aantal opmerkelijke initiatieven genomen om aandacht te vragen voor kinderrechten. Zo vocht hij met succes voor gratis onderwijs en voerde hij campagne om ouders te wijzen op het belang van geboorteregistratie. Eigenhandig zorgde hij ervoor dat meer dan 500 kinderen deze officiële papieren kregen, zodat ze niet hoeven te werken en naar school kunnen. Door het winnen van de Kindervredesprijs, kreeg Om Prakash een groter podium om zijn idealen te verkondigen. Zo heeft Gordon Brown hem bezocht en mocht hij een speech geven tijdens de Nobel Peace Summit in 2007 waar onder anderen de Dalai Lama en George Clooney naar hem luisterden.

Voor Devli liep het anders. Zij kon na haar bevrijding weer terug naar haar ouders. En dus troffen Erik en Caroline een blije Devli aan. Blij dat ze weer kan spelen, vriendinnetjes heeft en naar school kan. Blij dat ze weer een toekomst heeft en daarmee het verschil kan maken voor vele kinderen in haar omgeving.

Opvanghuizen
KidsRights steunt de organisatie BBA in India in hun gevecht tegen gedwongen kinderarbeid. KidsRights steunt BBA door fondsen te werven voor een Ashram: een opvang­huis. In deze huizen worden bevrijdde kindslaven geholpen weer een normaal leven op te bouwen. Het doel is ze uiteindelijk weer bij hun ouders te kunnen plaatsen en onderwijs te laten volgen. In de gevallen waarin kinderen niet terug kunnen naar hun ouders, blijven ze in het huis tot ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Noot voor de redactie/