European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/103

Brussel, 25 augustus 2008

12484/08 (Presse 238) (OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de terechtstelling door ophanging van Reza Hejazi

De Europese Unie spreekt een krachtige veroordeling uit over de ophanging, dinsdag 19 augustus in Ispahan, van Reza Hejazi, die was veroordeeld voor een moord die hij in 2004 zou hebben gepleegd, toen hij vijftien jaar was. De Unie is zeer verontrust door dit bericht, dat het aantal terechtstellingen in Iran van personen die ten tijde van de feiten minderjarig waren, op vijf brengt sinds het begin van het jaar.

Deze terechtstellingen zijn een flagrante schending van de internationale verplichtingen en verbintenissen van dit land, die uitdrukkelijk zijn neergelegd in het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, en het Verdrag inzake de rechten van het kind die de terechtstelling van personen die zijn veroordeeld voor misdrijven die zij als minderjarige hebben gepleegd, verbieden. De Europese Unie spoort Iran aan zijn wetgeving en praktijken onmiddellijk in overeenstemming te brengen met deze teksten, die Iran uit vrije wil heeft aangenomen en geratificeerd.

Het voorzitterschap van de Europese Unie roept de Islamitische Republiek Iran met klem op om voor minderjarige delinquenten een aangepaste behandeling te overwegen, zoals rechtbanken voor minderjarigen en straffen met allereerst een educatief doel die gericht zijn op het weer opnemen in de samenleving van de minderjarige delinquenten. Het voorzitterschap heeft hier in zijn verklaring van 19 augustus met kracht op aangedrongen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië en Montenegro, de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.