Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 29 augustus 2008

Prijzen voor projecten die jongeren helpen op arbeidsmarkt

'Webreporters' van Westlandse krant wint hoofdprijs

Het project 'Webreporters' van de Westlandse uitgever 'Het Hele Westland' heeft gisteren de hoofdprijs van tienduizend euro gewonnen. De projecten 'The Working Class' en 'Instroom, doorstroom en participatie Florence' eindigden op een gedeelde tweede plaats en kregen elk vijfduizend euro. De drie prijzen zijn op 28 augustus uitgereikt in Den Haag door Maarten Blom, voorzitter van Jong Den Haag Werkt. Ze zijn een stimulans voor bedrijven die kansarme jongeren helpen op de arbeidsmarkt.

Jan Cammeraat, hoofdredacteur Het Hele Westland, was geëmotioneerd toen hij de prijs in ontvangst nam. Hij heeft de afgelopen maanden veel energie gestoken in zijn project 'Webreporters'. Vijftien inwoners van het Westland, waaronder jongeren met slechte papieren voor de arbeidsmarkt, zijn door redacteuren van Het Hele Westland opgeleid en gaan 5 september in hun wijk aan de slag als verslaggever. Uitgerust met een videocamera, fototoestel en pen en papier zullen zij reportages maken van activiteiten in hun buurt. Dit nieuws wordt verspreid via de website van Het Hele Westland. De komende maanden worden de vijftien jonge reporters intensief begeleid door de professionals van Het Hele Westland. Daarna kunnen zij in vaste dienst komen bij Het Hele Westland of als multimedia-specialist aan het werk gaan in een ander bedrijf. Cammeraat wil in de toekomst meer jongeren met een slechte uitgangspositie op de arbeidsmarkt opleiden tot webreporter.

Projectleider Paul van der Plasse nam voor 'The Working Class' de tweede prijs in ontvangst. In samenwerking met het Regionaal Opleidingscentrum Mondriaan heeft hij 25 werkplekken voor stagiaires van het MBO ingericht in een bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein Binckhorst. Hier zullen zij administratief werk verrichten voor verschillende opdrachtgevers. De noodzakelijke intensieve begeleiding is voor werkgevers vaak een reden niet aan stageplaatsen voor laagopgeleide jongeren te beginnen. In 'The Working Class' neemt het ROC Mondriaan die begeleiding voor zijn rekening.

Projectleider Mirja van der Hoeven van 'Instroom, doorstroom en participatie' van zorginstelling Florence kreeg ook een tweede prijs. In de afgelopen maanden hebben tien mensen met een slechte startkwalificatie voor de arbeidsmarkt, stage gelopen in een van de zorghuizen van Florence. Zij volgden een interne beroepsopleiding van tien weken en zijn intensief begeleid door professionals. Allen hebben nu een baangarantie. "Om deze mensen wordt bij ons gevochten', aldus Van der Hoeven. In oktober start het stagetraject voor een tweede groep.

De drie stimuleringsprijzen zijn eenmalig uitgereikt in het kader van het project 'Jong Den Haag Werkt', dat eind 2006 op initiatief van werkgeversorganisatie VNO-NCW West van start ging. In dit project hebben bedrijven in Haaglanden zich extra ingespannen voor kansarme jongeren. Zeer laag opgeleide jongeren of vervroegde schoolverlaters kregen stageplaatsen, sollicitatietrainingen en trajectbegeleiding naar een reguliere baan. Met name ING Bank, telecommunicatiebedrijf KPN, uitzendbureau Randstad, hotel-restaurant het Kurhaus, zorginstelling Florence, winkelketen de Hema en de gemeente Den Haag hebben jongeren op weg geholpen. De stichting Jong Actief, het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen), KPN, Randstad, KPMG, VNO-NCW West en ING hebben het project financieel mogelijk gemaakt. Daarnaast heeft ook MKB Den Haag actief geparticipeerd. Het project 'Jong Den Haag Werkt' is met de uitreiking van de stimuleringsprijzen afgerond. De stichting Jong Actief is eind vorig jaar opgeheven.