Gemeente Haarlem


29 augustus 2008

198/2008


Gemeenteraad Haarlem dringt aan op uitlevering oorlogsmisdadiger


De gemeenteraad van Haarlem vraagt aan de minister van Buitenlandse Zaken om dringend aan de Duitse regering te verzoeken uitlevering van Claas Karel Faber aan de Nederlandse autoriteiten zo spoedig mogelijk te bewerkstelligen. Hierover nam de gemeenteraad op 28 augustus unaniem een motie aan.
Claas Karel Faber, Haarlemmer van geboorte, is door een Nederlandse rechtbank na de Tweede Wereldoorlog wegens oorlogsmisdaden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Na zijn ontsnapping uit de gevangenis in 1951 verblijft hij openlijk in Duitsland. Tot nu toe weigert de Duitse regering uitlevering op basis van regelgeving uit de tijd van het Derde Rijk.
In een brief aan de minister Verhagen zegt de gemeenteraad dat deze situatie leidt tot grote gevoelens van onrechtvaardigheid in Haarlem.
Gelet op de hoge leeftijd van Faber dringt volgens de Haarlemse gemeenteraad de tijd voor het ten uitvoer leggen van het strafrechtelijke vonnis.
De fracties in de Haarlemse gemeenteraad hebben uitgesproken -voor zover mogelijk- steun te verlenen aan de nabestaanden in hun strijd voor ten uitvoer legging van het strafrechtelijk vonnis.


Informatie bij: S. Kaatee (eerste indiener van de motie, fractievoorzitter PvdA)
---

Griffie
B. Nijman/S. Kaatee
023-5113031/06-24500837
bnijman@haarlem.nl