European Union



Brussel, 29 augustus 2008

ECURIE-ALARM: Belgische nucleaire autoriteiten brengen Commissie op de hoogte van genomen maatregelen na ontsnappen radioactief jodium

Op 28 augustus om 23.31 uur heeft de Europese Commissie van België een ECURIE-alarmkennisgeving ontvangen betreffende een stralingsincident bij het Institut national de radio-éléments (IRE) in Fleurus, België. Uit deze faciliteit was gasvormig jodium-131 ontsnapt. Het incident was op 26 augustus geclassificeerd als niveau 3 op de internationale INES-schaal (die 7 niveaus omvat). Op basis van de analyse van milieumonsters hebben de Belgische autoriteiten (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) nu besloten beschermende maatregelen te nemen en met name binnen een straal van 5 km (sector noordoost) beperkingen op de consumptie van lokale voedselproducten (groeten en melk) in te stellen. Overeenkomstig de ECURIE-procedures heeft de Commissie de alarmkennisgeving onmiddellijk naar de ECURIE-aanspreekpunten in alle lidstaten en Zwitserland doorgezonden.

Het communautair systeem voor uitwisseling van urgente radiologische informatie (ECURIE) van de Europese Gemeenschap is de technische uitvoering van Beschikking 87/600/Euratom van de Raad inzake communautaire regelingen voor snelle uitwisseling van informatie in geval van stralingsgevaar. Deze Beschikking 87/600 van de Raad vereist van de ECURIE-lidstaten dat zij aan de Europese Commissie (EC) en alle lidstaten waarop dit van invloed kan zijn prompt kennisgeving doen wanneer zij voornemens zijn tegenmaatregelen te nemen indien dit nodig is om hun bevolking tegen de effecten van een stralings- of kenongeval te beschermen. De EC dient deze kennisgeving onmiddellijk aan alle lidstaten door te sturen. Na deze eerste kennisgeving moeten alle lidstaten de Commissie regelmatig op de hoogte brengen van de maatregelen die zij nemen en de radioactiviteitsniveaus die zij hebben gemeten. Alle 27 EU-lidstaten alsmede Zwitserland en Kroatië hebben de ECURIE-overeenkomst ondertekend.