Ingezonden persbericht


Gemeente Onderbanken legt GroenFront! geen strobreed in de weg. "NIMBY-besluit Cramer een aanfluiting"
Bos Schinveld is nog steeds bedreigt

Vandaag moest minister Cramer van de Raad van State een nieuw NIMBY-besluit nemen over Schinveld. "Dit besluit van Cramer is een regelrechte aanfluiting", oordeelt GroenFront-activist Rutger van den Dool. "De bureaustudies die ze snel heeft laten doen, zijn absoluut broddelwerk." Dit weekend is er een massale oefening in het bezetten van het bos. De gemeente Onderbanken legt GroenFront! hierbij geen strobreed in de weg en geeft ze de vrije hand. Ondertussen is het bos nog steeds bedreigt. Defensie eist een aanpassing van het bestemmingsplan.

Volgens minister Cramer is de geluidsoverlast niet erger geworden als gevolg van de boskap in 2006. Ook heeft de flora en fauna, volgens Cramer, geen enkele schade opgelopen. Cramer moest van de Raad van State binnen 4 weken een besluit nemen, op straffe van een dwangsom. Binnen de vier weken zijn snel een hoorzitting georganiseerd en is opdracht gegeven voor 3 simpele bureaustudies. "De bureaustudies zijn absoluut broddelwerk. Er is geen onderzoeker in het bos zelf geweest. Zo kun je geen goed onderzoek doen" legt Rutger van den Dool uit. "Dit werd beaamt door 2 van de 3 onderzoekers tijdens de hoorzitting", vervolgt hij. Wel zei de minister dat ze nu echt de NIMBY-maatregel van tafel heeft gehaald.

Dit weekend houden GroenFront! en de Vereniging Stop Awacs een oefening voor een nieuwe bosbezetting. De gemeente Onderbanken legt GroenFront! geen strobreed in de weg. "We hebben dit keer alles netjes aangemeld en de gemeente heeft enkel bezwaar tegen onze actie," vertelt Rutger van den Dool. "Zodra Defensie gaat kappen, bezetten wij het bos. Dit weekend bereiden wij en de bevolking ons daarop voor" vervolgt hij. "Als we dan de wet moeten overtreden om ondemocratische overheidsbesluiten tegen te gaan, doen we dat graag. De wet is voor ons niet heilig" besluit hij.

De NIMBY-maatregel is volgens de minister van tafel. Defensie probeert nog steeds het bos te kappen. Momenteel loopt er nog een zaak bij de Raad van State waarin Defensie aanpassing van het bestemmingsplan eist . Om die manier zouden ze de vrije hand hebben om te kappen wanneer ze willen. "We winnen verschillende slagen in deze strijd, maar de dreiging vanuit Defensie is nog steeds aanwezig" vertelt Rutger van den Dool.

Er worden komend weekend honderden buurtbewoners verwacht. Zaterdag word de gehele dag een actiekamp gebouwd met meerdere boomhutten. Op zondag is er een massale oefening in het geweldloos verzet bieden tegen een ontruiming. De gemeente geeft GroenFront! hierin dus de vrije hand.

-------------


Ingezonden persbericht