Ingezonden persbericht



* * * P E R S B E R I C H T * * *

Bekendmaking van de nominaties voor Album van het jaar 2008

&

Bekendmaking van de P. Hans Frankfurtherprijs 2008

Amsterdam, 29 augustus 2008

De Stripschapjaarprijzen, ook wel Stripschappenningen genoemd, worden sinds 1981 op voordracht van een onafhankelijke commissie toegekend door Het Stripschap, en gaan naar de beste oorspronkelijk Nederlandstalige albums in de categorieën 'Avontuur en vermaak', 'Literair' en 'Jeugd', en naar het beste oorspronkelijk buitenlandse album. Voor de tweede keer wordt dit jaar een Productiejaarprijs toegekend aan iemand uit de wereld van het beeldverhaal die grotendeels in de anonimiteit aan stripalbums werkt. Daarnaast wordt de P. Hans Frankfurtherprijs, de Stripschapjaarprijs voor bijzondere verdiensten, toegekend aan een persoon of een organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het beeldverhaal.

De feestelijke uitreiking van de Stripschapjaarprijzen vindt plaats op zaterdag 27 september vanaf 16.00 uur tijdens De Stripdagen in Euretco Expo Center in Houten bij Utrecht. Dan worden ook de Stripschapprijs en de Bulletje & Boonestaak Schalen uitgereikt. Hierover ontvangt u later bericht.

Allereerst de bekendmaking van de P. Hans Frankfurtherprijs 2008

De P. Hans Frankfurtherprijs 2008 is voor Pim Oosterheert.

Op 13 juni 1998 opende Pim Oosterheert zijn Bommelzolder in Zoeterwoude, een museum dat is gericht op het werk en het leven van Marten Toonder. Dit jaar viert het museum zijn tienjarig bestaan. Pims eigen Toondercollectie vormt de inhoud van het museum.
Pim liet het niet bij verzamelen alleen. Hij begon ook over zijn passie te publiceren. En zo verscheen van de hand van deze oud-docent geschiedenis in 2005 het Bommellexicon. In ruim 5000 lemma's is de taalkunst van Toonder gerubriceerd en van verklaringen voorzien, zodat oplettende lezeres voortaan weten waar de klepel hangt. Het was niet het eerste boek van Pim over Bommel. In 2001 verscheen het boekje De breinbaas van Bommelstein, over de wereld van Marten Toonder en de

P.O Box 11335 Postbank 5.000.000 1001 GH Amsterdam IBAN NL48 PSTB 0005 0000 00 The Netherlands BIC PSTBNL21 info@stripschap.nl KvK Amsterdam 40531651 www.stripschap.nl

achtergronden van de Bommelsaga, zowel inhoudelijk als taalkundig. In 2005 verscheen ook het Bommelcitatenboek, met daarin een verzameling citaten, gerangschikt naar onderwerp. In 2008 verscheen tenslotte Een bommelding. Het boekje is in de eerste plaats geschreven voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, PABO's en lerarenopleidingen, maar ook voor iedereen die op zoek is naar meer informatie over de verhalen van Ollie B. Bommel en Tom Poes. Met De Bommelzolder en zijn uitgaven over Ollie B. Bommel en Tom Poes wil Pim Oosterheert het werk van Marten Toonder toegankelijk houden voor volgende generaties.

Pim Oosterheert krijgt op 27 september tijdens De Stripdagen de P. Hans Frankfurtherprijs 2008 uitgereikt door Tamar en Guido Frankfurther, de kinderen van de in 1996 overleden oprichter van Het Stripschap, P. Hans Frankfurther.

Vervolgens de nominaties voor Album van het jaar 2008

In de categorie Nederlands Jeugd zijn genomineerd:


- Plunk! 2: 100% Plunk!, door Laurent Letzer en Luc Cromheecke (tekeningen) (uitgeverij Dupuis)
Tekstloze gagstrip over het marketingsucces Plunk en zijn schepper.


- Plankgas en Plastronneke 5, door Urbanus (tekst) en Dirk Stallaert (tekeningen) (Standaard Uitgeverij)
Schaamteloze gagstrip over twee onverbeterlijke straatschoffies.


- Timo 1: Gefeliciflapstaart!, door Alex Turk (uitgeverij Catullus) Leuke grappen in een aansprekende stijl.

In de categorie Nederlands Avontuur en Vermaak zijn genomineerd:


- De avonturen van Lana Planck 1: Operatie Hanuman, door Milan Hulsing (tekst) en Michiel de Jong (tekeningen) (uitgeverij Oog & Blik) Klassiek vervolgverhaal in een grafisch verantwoorde retro-stijl.


- Storm 23: De navel van de dubbele god, door Martin Lodewijk (tekst) en Romano Molenaar en Jorg de Vos (tekeningen) (uitgeverij Don Lawrence Collection)
Geslaagde herstart van een Nederlandse stripklassieker.


- Dirkjan 13, door Mark Retera (uitgeverij Retera) Nederlands meest toegankelijke gagstrip blijft prikkelen.

In de categorie Nederlands Literatuur zijn genomineerd:


- Meccano 4: De ruwe gids, door Hanco Kolk (uitgeverij De Harmonie) Hanco Kolk ontstijgt zichzelf met een subliem getekend en verteld album.


- Slaapkoppen, door Randall C. (uitgeverij Oogachtend) Poëtisch, grappig, absurdistisch wegdroomboek in een eigenzinnige stijl.


- De eenzame snelweg ­ In het spoor van Jack Kerouac, door Auke Hulst (tekst) en Raoul Deleo (tekeningen) (uitgeverij Meulenhoff) Een journalist en een striptekenaar doen verslag van een reis door Amerika.

In de categorie Buitenlands zijn genomineerd:


- De wind in de Woestijn 2: Vreemdelingen vervreemd, door Michel Plessix (Standaard Uitgeverij)
Nieuwe avonturen van de figuren uit De Wind in de Wilgen. Een heerlijk lees of voorleesboek.


- Het eiland Bourbon 1730, door Appollo (tekst) en Lewis Trondheim (tekeningen) (uitgeverij Silvester)
Appollo maakt dankbaar gebruik van Trondheims losse tekenstijl om van zijn op ware feiten gebaseerde geschiedenis een lekker leesbaar verhaal te maken.


- De Jood van New York, door Ben Katchor (uitgeverij Oog & Blik) Een feitelijk, maar tegelijkertijd poetische weergave van het Joodse bestaan in New York. Een eigentijdse heruitvinding van de documentaire-strip.

Om een mooi stripalbum te maken, heb je meer nodig dan alleen een schrijver en een tekenaar. Daarom nomineert de commissie van de Stripschapprijzen sinds 2007 vertalers, letteraars, inkleurders en vormgevers die vaak jarenlang anoniem met hun creatieve inzet hebben bijgedragen aan het verzorgde uiterlijk van de Nederlandse strip. Ze doet dit door de toekenning van een extra Stripschapjaarprijs. Een aparte categorie waarin ieder jaar drie personen worden genomineerd die nadrukkelijk hun stempel hebben gedrukt op een bepaald stripalbum.

In de categorie Productie zijn genomineerd:


- Marloes Dekkers, voor de inkleuring van Meccano 4: De ruwe gids, door Hanco Kolk (uitgeverij De Harmonie)
De inkleuring van Marloes Dekkers geeft het verhaal van Hanco Kolk een extra dimensie zonder op de voorgrond te dringen.


- Rudy Vrooman voor de vormgeving van Burka Babes, door Peter de Wit (uitgeverij De Harmonie)
Deze uitgave met burka-afleveringen uit de reeks Sigmund maken het werk van Peter de Wit toegankelijk voor een nieuw publiek. De smaakvolle vormgeving draagt daar in niet geringe mate toe bij.


- Frits van der Heide voor de vertaling van Aya uit Yopougon 2, door Marguerite Abouet (tekst) en Clément Oubrerie (tekeningen) (uitgeverij L) Met zijn soepele vertaling van dit onsentimentele verhaal over het leven van een jonge vrouw in Afrika bewijst Frits van der Heide opnieuw zijn vakmanschap en jarenlange ervaring als vertaler.

De commissie van de Stripschapprijzen bestaat dit jaar uit de volgende leden:

Aloys Oosterwijk - winnaar van de Stripschapprijs 2007 Eelco Kraefft - bestuurslid van Stichting Beeldverhaal Nederland Rik Sanders - namens de redactie van Stripschrift Richard Kennepohl - stripwinkelier
Bob Hartog - de stem van het publiek

De commissie staat dit jaar wederom onder voorzitterschap van tekstschrijver Ger Apeldoorn.

Het Stripschap en De Stripdagen

De Stripdagen en de uitreiking van de Stripschapprijzen worden jaarlijks georganiseerd door Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips. De doelstelling van deze vereniging is de promotie van het beeldverhaal in al haar facetten. De vereniging viert dit jaar tijdens De Stripdagen 2008 op zaterdag 27 en zondag 28 september in Euretco Expo Center in Houten dat zij 40 jaar bestaat. De Stripdagen wordt voor de 40e keer georganiseerd en voor de 35e keer reikt Het Stripschap de Stripschapprijs uit. Dit is de belangrijkste stripprijs van Nederland. Noot voor redactie: het onderstaande is