Openbaar Ministerie

Geen kaping in Rotterdam

29 augustus 2008 - Arrondissementsparket Rotterdam

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam is tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor een voorgenomen kaping of gijzeling van het dinsdagavond op Rotterdam Airport aan de grond gehouden vliegtuig. Het OM heeft dan ook de rechter-commissaris gevraagd de 31-jarige man die dinsdagavond werd aangehouden alleen nog langer vast te houden voor het uitreiken van een dagvaarding voor het in bezit hebben van wapens die bij de zoeking in zijn woning zijn gevonden. Dat is door de RC afgewezen, waardoor de man meteen is vrij gelaten.

De andere twee verdachten worden nu alleen verdacht van (betrokkenheid bij) het doen van een valse melding. Omdat de 29-jarige vrouw in eerste instantie vast zat voor voorbereidingshandelingen van een kaping/gijzeling is zij vrijdagmiddag opnieuw aangehouden.

Het vliegtuig werd dinsdag door de marechaussee aan de grond gehouden nadat een serieuze melding over een ophanden zijnde kaping of gijzeling bij 112 binnenkwam. Uiteindelijk werden een man en vrouw uit Dordrecht door een speciaal team aangehouden op de luchthaven. In de nacht van dinsdag op woensdag werd een zoeking in hun woning gedaan. Woensdag werd ook een derde verdachte, de 37-jarige man, aangehouden op verdenking van het doen van een valse melding.

Het onderzoek gaat nu verder naar de valse melding van de kaping. De vrouw wordt ervan verdacht daar een aandeel in te hebben gehad. De 31-jarige man zal later alsnog een dagvaarding voor overtreding van de Wet wapens en munitie krijgen.