God, Allah, Buddha, Zeus, Jupiter, Wodan, Ra, Huitzilopochtli OMG


Kick off van interactief jongerenplatform DROPSTUFF.nl vandaag in Rotterdam

ROTTERDAM, 20080829 -- Wat als kunstwerken voor opschudding zorgen, uit de openbare ruimte moeten verdwijnen achter de luiken van het museum? Wat als ze zelfs daar geweerd worden? Wat als cartoonisten of filmmakers opgepakt worden? Wat als de overheid steeds meer privégegevens wil scannen om misdadigers op internet op te kunnen pakken? Wat als politieke partijen virals ofwel slimme internetfilmpjes verspreiden? Of alleen al aankondigen dat ze een film gaan maken?

Communiceren is door de `democratisering' van nieuwe media steeds makkelijker en persoonlijker invulbaar geworden. Dit heeft een grote invloed op de hedendaagse jongerencultuur én op het gebied van de beeldende kunst. Tegelijkertijd lijken oude en bevochten rechten, normen en grenzen steeds meer te verschuiven en te vervagen: Wat mag wel en wat mag niet (meer)? én: Wat vind jij? DROPSTUFF.nl brengt het debat terug in de fysieke ruimte middels een nieuw interactief platform dat aansluiting zoekt bij zowel de hedendaagse jongerencultuur als de professionele kunstwereld.

DROPSTUFF.nl start tweede seizoen in Rotterdam in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen
Een mobiel paviljoen met een `public screen' van zestig vierkante meter is de uitvalsbasis van DROPSTUFF.nl. Net als in het eerste seizoen zal DROPSTUFF.nl met een mobiel paviljoen langs centrale locaties in verschillende steden reizen. Op het scherm wordt een programmering uitgezonden die bestaat uit een mix van professionele kunstwerken, jongerenfilms, (urban) games, stellingen en meningen. DROPSTUFF.nl daagt de bezoeker uit door vragen te stellen en stellingen te poneren met thema's rondom communicatiecultuur en met als specifiek inhoudelijk kader kunst en de vrijheid van meningsuiting. Het publiek kan door sms-jes of emails te versturen of via live webcams de beelden op het LED-scherm direct beïnvloeden en meeprogrammeren, een soort digitale graffiti.

In elke stad wordt DROPSTUFF.nl gerealiseerd in nauwe samenwerking met een museum voor hedendaagse kunst. In Rotterdam is dat het Museum Boijmans Van Beuningen. Speciaal voor DROPSTUFF.nl nodigt het museum kunstenaars en ontwerpers uit om kunstwerken te maken vanuit hun persoonlijk visie op vrijheid van meningsuiting. Experiment en interactiviteit zijn uitgangspunten. Zo breidt de digitale collectie van DROPSTUFF.nl steeds
verder uit met nieuwe werken. In Rotterdam zijn twee kunstwerken gemaakt door de kunstenaars: Han Hoogerbrugge en Hans Wessels.
Ook zijn werken te zien van: Robbie Cornelissen & Chris Brans, Zesbaans, Martijn Sandberg, LADDS, Persijn Broersen & Margit Lukács, Lee Chin Kok, Judith Kuijpers/Cre8ion Lab en Sandra Kassenaar.
In de aangrenzende digitale werkplaats van het DROPSTUFF-paviljoen krijgen middelbare scholieren van VMBO, HAVO en VWO binnen het educatieprogramma, workshops in het maken van een eigen video waarbij begrippen als censuur en manipulatie centraal staan. Bovendien wordt in elke stad een randprogrammering opgezet met o.a. open podium-avonden, JAM-sessies in samenwerking met Kunstbende Nederland en DROPSTUFF DEBATES.

DS_HOTSPOTS: DROPSTUFF.nl ontwikkelt een interactief cultureel netwerk
Een netwerk van meer dan 40 DS_HOTSPOTS -schermen op semi-publieke locaties van 6 x 3 meter waarop minimaal 80% culturele content wordt uitgezonden- wordt de komende maanden uitgebouwd in o.a. de participerende musea, kunstacademies, bibliotheken, jongerencafés en middelbare scholen. De DS_HOTSPOTS worden live geprogrammeerd vanuit het mobiele paviljoen en hebben dezelfde interactieve functionaliteiten. In sommige musea zal ook het educatietraject aangeboden worden. Zo bereikt DROPSTUFF.nl een zeer groot publiek en ontstaat een live uitwisseling tussen de verschillende locaties! Hiermee ontstaat een echt interactief platform met een voor de kunsten ongekend groot bereik. De eerste HOTSPOT wordt medio oktober geopend in Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden. Meer informatie volgt binnen een aantal weken.

Vrijdag 29 augustus t/m vrijdag 12 september 2008 op het Zuidplein (Strevelsweg), Rotterdam
Zaterdag 13 september t/m donderdag 25 september 2008 op het Heemraadsplein, Rotterdam

Programma Rotterdam:
-vrijdag 29 augustus Kick-Off
aanvang 15.00 uur, Zuidplein
Directeur van Museum Boijmans Van Beuningen Sjarel Ex, opent om 15.00 uur het DROPSTUFF-paviljoen
-Zaterdag 13 september DROPSTUFF JAM!
Open JAM-sessie met muziek, dans, gedichten en meer, 13-20 uur, Heemraadsplein. I.s.m. Kunstbende Rotterdam
-Vrijdag 19 september DROPSTUFF DEBATE #3
Informeer voor locatie op www.dropstuff.nl, aanvang 19.30 uur.
-Elke donderdagavond 19-22 uur en zondagmiddag 14-17 uur: OPEN PODIUM!: kom langs en Drop ya Stuff!

Het paviljoen is dagelijks geopend van 12.00 tot 22.00 uur, vrij toegankelijk.

DROPSTUFF.nl is een concept en initiatief van ontwerper René van Engelenburg, ontwikkeld in samenwerking met Edwin Jacobs, directeur van Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden. Het project wordt in elke stad gerealiseerd door Stichting Pleinmuseum in samenwerking met een Museum of instelling voor Hedendaagse Kunst: Bureau Cultuurmakelaar in Tilburg, Museum De Paviljoens in Almere, het Armando Museum en De Zonnehof in Amersfoort, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Stedelijk Museum in Amsterdam, Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het SM's in Den Bosch, Kunst & CultuurDrenthe met gezamenlijke kunstinstellingen in Assen en Emmen, het Fries Museum in Leeuwarden en Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden.


http://www.dropstuff.nl