Lovende kritieken in Britse pers voor Nederlandse theatermakers


EDINBURGH, 20080829 -- Studio Dubbelagent, het theatergezelschap onder leiding van regisseur Teunkie van der Sluijs, is lovend ontvangen door Britse theatercritici op het Edinburgh Fringe Festival met het toneelstuk "Yasser." De voorstelling, geschreven door de Marokkaans-Nederlandse auteur Abdelkader Benali, wordt in de Britse pers geroemd om zijn veelzijdige, aangrijpende en persoonlijke karakter. De Britse krant The Times koos het stuk als "Pick of the festival" en dagblad Edinburgh Evening News prijst de voorstelling om zijn "fijnzinnige regie" en noemt het stuk "een fascinerend script dat de relatie tussen Oost en West bevraagt."

"Yasser" vertelt hoe een Palestijnse acteur de rol van Shylock, de Joodse woekeraar uit Shakespeare's "De Koopman van Venetië," op zich moet nemen. De voorstelling is op 2 augustus jl. in première gegaan en speelde de hele maand augustus in een Engelstalige uitvoering op het jaarlijkse festival in Schotland, het grootste festival voor podiumkunsten ter wereld. Tussen de meer dan tweeduizend voorstellingen die tijdens het festival in de 250 theaters van Edinburgh spelen is het niet eenvoudig om op te vallen. Maar met vier- en vijfsterrenrecensies in de Britse pers is het werk van de Nederlandse theatermakers een opvallende aanwezigheid op het jaarlijkse festival. Theatervakblad The Stage schrijft dat auteur Benali dankzij de voorstelling "grote kans maakt ook in Engeland een welbekende naam te worden" en The British Theatre Guide prijst het werk van Studio Dubbelagent als "adembenemend krachtig en poetisch... een ronduit triomfantelijke productie."

The List schrijft dat het stuk "er in slaagt de complexe splijting in het huidige Midden-Oosten conflict te verlichten waar andere werken falen" en Edinburgh Festivals Magazine schrijft "dit toneelstuk is een waar genot." Fest Magazine prijst de voorstelling om de intelligente manier waarop het Shakespeare vermengt met politieke vraagstukken en koos de voorstelling als 'Pick of the Fringe' terwijl Three Weeks schrijft "zelfs als de naam Shylock je niks zegt, is deze voorstelling de moeite waard."

Regisseur Teunkie van der Sluijs (1981) studeerde eerder dit jaar af aan de regie-opleiding van de Londense toneelschool Rose Bruford College en maakt met "Yasser" zijn eerste voorstelling sinds zijn afstuderen. Voor auteur Abdelkader Benali (1975) is het de eerste keer dat één van zijn toneelstukken in vertaling wordt opgevoerd. Benali debuteerde op 21-jarige leeftijd met de roman "Bruiloft aan Zee," die hem de Geertjan Lubberhuizenprijs en de Prix de Meilleur Roman Étranger opleverde. Voor "De Langverwachte" won hij in 2003 de Libris Literatuurprijs. Hij publiceerde verschillende romans, verhalen en gedichten en zijn werk is regelmatig vertaald en in het buitenland uitgegeven. De Egyptisch-Soedanese acteur William el-Gardi, bekend uit onder meer de BBC series "Spooks," "Whistleblowers" en "Last Flight to Kuwait," speelt Benali's veelzijdige monoloog.

De productie van "Yasser" is in handen van Guy Masterson Productions/Theatre Tours International uit Londen en Studio Dubbelagent uit Amsterdam, het initiatief van Van der Sluijs om Nederlands toneelwerk in Groot-Brittannië te introduceren.

"Yasser" wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het LIRA Fonds, het Nederlands Literair Productie en Vertalingen Fonds, de Nederlandse Embassade te Londen en de Martin Bowley Charitable Trust.

http://www.studiodubbelagent.com





ingezonden persbericht