Gemeente Vlaardingen


Nachtvlinderexcursie

17 juli 2008

Vrijdag 29 augustus: Vlaardingse nachtvlinder- excursie

Groene korstmosuil

Vrijdagnacht 29 augustus is het de nationale nachtvlindernacht. Op diverse plekken in Nederland wordt dan geïnventariseerd welke soorten nachtvlinders er allemaal voorkomen. In Nederland leven zon 2400 (!) soorten nachtvlinders, waarvan 1385 hele kleintjes (micros) en zon 950 grotere vlinders (macros).

Ook in Vlaardingen gaan we kijken welke soorten er allemaal tevoorschijn willen komen.

Op de heuvel van het natuurpark Holy (zie routebeschrijving hieronder) is vlinderkenner en medewerker ecologisch groen van de gemeente Vlaardingen, Ben van As, aanwezig om de soorten te determineren. Wit laken met felle lamp

Er wordt een wit laken opgehangen met een felle lamp ervoor. De bedoeling is dat de vlinders van verre op het licht af zullen komen en op het laken gaan zitten. Vervolgens wordt gekeken en genoteerd welke soort het is. Deze gegevens worden landelijk bij gehouden door de vlinderstichting (zie www.vlinderstichting.nl).

Ligusterpijlstaart

Gids Ben van As weet niet alleen een hoop soorten op naam te brengen, ook vertelt hij allerlei wetenswaardigheden over de verschillende soorten.

Aanmelden
Deelname aan de nachtvlinderexcursie is gratis maar om het aantal deelnemers binnen de perken te houden is aanmelden verplicht.

Aanmelden o.v.v. naam en telefoonnummer kan via e-mail : nme@vlaardingen.nl . Rond de avondschemering gaan de lampen aan en we stoppen ongeveer om 01.30 uur. Bij regen gaat de excursie niet door; U krijgt daar verder geen bericht van.

Start: vanaf de Olmendreef de brug over richting het natuurpark Holy, van daar uit recht omhoog het pad op richting de lampen.

Zwartvlekspanner

In het kort :

* ontmoetingsplek: Op de heuvel van het natuurpark Holy bij de lampen

* starttijd: vanaf schemering

* eindtijd: 01.30 uur

* maximum aantal deelnemers: 25

* opgeven verplicht: ja

* contactnaam: NME

* contact telefoon (na 20 aug.): 010-2484515 of 2484517
* contact email: nme@vlaardingen.nl

Routebeschrijving

* Auto :Parkeren kan in de Populierendreef. Dan de Olmendreef oversteken en de brug over het park in. Na de brug links aanhouden en rechts omhoog richting de lampen.

* Fiets : Neerzetten bij brug langs Olmendreef. Na de brug links en dan rechts omhoog richting de lampen.

Bijzonderheden
Gids is Ben van As, medewerker Ecologisch groen en (nacht)vlinderspecialist.
Bij slecht weer gaat de excursie niet door.