Ingezonden persbericht

Stop Awacs en GroenFront! oefenen een weekend lang bosbezetting Schinveld

In het weekend van 29, 30 en 31 augustus oefenen Vereniging Stop Awacs, GroenFront! en honderden buurtbewoners het bezetten van het bos in Schinveld. Defensie en de NAVO willen hier in een bosgebied van 14 ha weer bomen gaan kappen vanwege een nabij gelegen vliegbasis. "Als de regering weer gaat kappen, dan klimmen wij in de bomen om het tegen te houden", vertelt GroenFront!-activist Rutger.

Ruim twee jaar geleden hield GroenFront! vijf weken lang het bos in Schinveld bezet. Hierbij werden ze volledig ondersteund door Stop Awacs en de lokale bevolking. In januari 2006 had een grote politiemacht twee volle dagen nodig om alle boomhutten te ontruimen en een activist uit een tunnel te graven. Naast de 6 ha die toen gekapt is, wil Defensie bomen kappen in een gebied van 14 ha . Door deze boskap zouden AWACS-radarvliegtuigen van NAVO van de nabijgelegen basis in Geilenkirchen makkelijker kunnen opstijgen. De Raad van State heeft vorig jaar al geoordeeld dat de boskap in 2006 nooit had gemogen.

Op vrijdagavond 29 augustus is er een lezing over de de olie- en klimaatcrisis door GroenFront!-activist Peter Polder. Zaterdag 30 augustus worden er boomhutten gebouwd in het bedreigde bos en wordt er uitleg gegeven hoe buurtbewoners hierbij kunnen helpen. Tevens zal er die dag om 13:00 een persconferentie zijn in het tijdelijke actiekamp. Zondag 31 augustus gaan honderden buurtbewoners via verschillende routes het bos in. Tijdens het vorige actiekamp had de politie het gehele gebied een week lang afgezet. Toch bleef het mogelijk om, via sluiproutes, in het kamp te komen. Op deze manier is er nog veel eten en bouwmaterialen het kamp in gesmokkeld. Tijdens dit oefenweekend leren buurtbewoners het bos in te lopen zonder daarbij gezien te worden . In het bos zal er geoefend worden in het geweldloos verzet bieden tegen een ontruiming door de politie. Aan al deze activiteiten kan iedereen meedoen.

Het verzet in Schinveld richt zich niet alleen tot de boskap. De NAVO vliegt hier met zwaar verouderde Boeings 707's. In de VS mag hier civiel en militair niet mee gevlogen worden en in Europa zijn ze ook verboden in de civiele luchtvaart. De geluidsoverlast en uitstoot van de verouderde motoren zorgen voor hart- en vaatziekte, hoge bloeddruk en concentratie- en gehoorproblemen. Een recent RIVM-onderzoek geeft aan dat minimaal 41.000 mensen gezondheidsklachten hebben door de AWACS. Ook de gemeente Onderbanken, waar Schinveld onder valt, verzet zich fel tegen de boskap en eist dat de vliegbasis weggaat.

Vrijdag:

Lezing door GroenFront-activist Peter Polder over de olie- en klimaatcrisis

Schinvelderstraat 3, Brunssum, Cafe de Kroeg 19:30

Zaterdag:

Het bouwen van boomhutten en rondleidingen en uitleg aan buurtbewoners.

Gehele dag bij de Oude Beuk. Om 13:00 is er een persconferentie.

Zondag:

Speurtocht voor buurtbewoners het bos in. Vanaf 13:00.

Vertrek vanaf basisschool De Belboom in Schinveld.

Oefening in geweldloos verzet tegen een politie ontruiming.

Vanaf +/- 15:00. Bij de Oude Beuk en het tijdelijke actiekamp.