Ingezonden persbericht

Watersnood

De omvang van de watersnoodramp in zuid Nepal wordt langzamerhand duidelijk. In totaal 40.000 mensen zijn uit hun huis verdreven, 4000 huizen zijn totaal of vrijwel geheel vernietigd. De hoofdweg is over een afstand van 15 kilometer weggeslagen. Dit is de enige verbinding tussen oost en west Nepal. De elektriciteit is in veel dorpen uitgevallen, telefoon buitenwerking, drinkwaterleidingen zijn geknapt, 5500 hectare landbouwgrond vernietigd. Door de hevige regenval is reparatie van de dammen en dijken onmogelijk.
Ook is er een hoogspanningsmast gebroken, waardoor 60 megawatt elektriciteit zijn doel niet bereikt. Kathmandu heeft daardoor te maken met toegenomen load shedding.
Doordat er geen busverbinding meer mogelijk is, zijn de vliegveldjes in de buurt overvol met mensen die vruchteloos vechten om een plaatsje.
Minister van Buitenlandse zaken Upendra Yadav is in Delhi om bij zijn counterpart Pranab Mukherjee hulp te vragen. Het herstel zal vele maanden duren en ongeveer een miljard roepie kosten.

NAC

Nieuw Nepal luidt ook een nieuwe toekomst voor de NAC (Nepal Airlines Corporation) in. Na veertig jaar overheidsbemoeienis, hetgeen resulteerde in systematisch leegmelken ten bate van politieke doeleinden, is nu besloten om de luchtvaartmaatschappij (gedeeltelijk) te privatiseren.

Premier Dahal is terug uit China. Hij is ook verhuisd naar de officiële residentie van de premier, Baluwatar. Daar zal hij beschermd worden door het Nepalese leger en de politie, en niet meer - zoals tot voor kort in zijn eigen woning - door leden van de maoistische militie, de PLA.
Enig protest klonk toen bekend werd dat hij een nieuw bed van 150.000 roepies had gekocht, dat is ongeveer 1500 euro. Maar begrip was er ook: zich te ruste begeven op dezelfde matras als zijn voorganger Koirala zou wellicht tot slapeloosheid leiden, en daar schiet Nieuw Nepal niets mee op.

Vorige nieuwsbrieven: zie het http://www.nepal.nl/nieuws.htm Nepal Nieuws Archief
Informatie, aanmelden of afzeggen: nieuws@nepal.nl