Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Elsstraat, Den Haag

Den Haag, 29-08-2008

Schoorsteenbrand door roetaanslag in schoorsteenkanaal

In de schoorsteen van een parterrewoning aan de Elsstraat is op vrijdagavond om ongeveer 21.15 uur brand ontstaan. De brandweer heeft het vuur geblust met speciaal gereedschap voor schoorsteenbranden. De materiële schade was gering, persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Het schoorsteenkanaal liep door portiekwoningen op de eerste en de tweede verdieping naar het dak. De brandweer is via een hoogwerker het dak op gegaan en heeft met speciaal gereedschap het roet uit het schoorsteenkanaal verwijderd. Het roet werd op de begane grond opgevangen in een bak. De bewoner van de woning op de eerste verdieping was niet thuis. Om het kanaal in die woning te kunnen controleren heeft de brandweer de voordeur opengebroken.Vervolgens werd een kleine opening in het schoorsteenkanaal gemaakt om uit te sluiten dat zich daar nog vuurresten bevonden. De bewoners van de woning op de tweede verdieping moesten uit voorzorg hun woning tijdelijk verlaten. Na ongeveer twee uur werden alle woningen weer vrijgegeven.

De brand is ontstaan door zware roetaanslag in het schoorsteenkanaal, die kort na het aansteken van de op het kanaal aangesloten houtkachel is gaan branden.

Afgezien van de braakschade aan de voordeur en het opengehakte schoorsteenkanaal heeft de brand geen schade veroorzaakt.