PRESS RELEASE

Time : 20:07:11

Date : 29 August 2008

Sender Name:
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Risico op een tekort aan bepaalde isotopen voor medisch gebruik

Het stilleggen van verschillende reactoren voor de productie van isotopen bestemd voor de nucleaire geneeskunde kan een tekort aan bepaalde isotopen (vooral molybdeen-99, eventueel in beperkte mate jood-131) veroorzaken in de Belgische ziekenhuizen van 8 september tot 30 september 2008. De FOD Volksgezondheid analyseert momenteel de situatie en maakt een stand van zaken op van de verschillende alternatieve oplossingen.

Ten gevolge van het stilleggen voor onderhoud van de reactor HFR in Petten (Nederland) op 21 augustus, heeft het AIPES (Association of Imaging Producers and Equipment Suppliers) op 25 augustus een communiqué verspreid om ziekenhuizen te waarschuwen voor een eventueel risico op een tekort aan radio-isotopen voor de nucleaire geneeskunde. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft onmiddellijk contact opgenomen met de verschillende betrokken actoren in België, en heeft een onderzoek gedaan.

Uit de eerste conclusies van het onderzoek blijkt dat enkel de SAFARI-1 (Zuid-Afrika), NRU (Canada) en OPAL (Australië) reactoren vandaag nog operationeel zijn. Deze laatste is qua productiecapaciteit echter beperkt tot Australië. De drie andere reactoren met een industriële productiecapaciteit liggen momenteel stil voor onderhoud. Het gaat hierbij om HFR in Petten (Nederland), BR2 in Mol (België) en OSIRIS in Saclay (Frankrijk). De meerderheid van deze reactoren kan, in principe, terug isotopen leveren vanaf 1 oktober 2008.

Momenteel is er geen tekort aan isotopen in de Belgische ziekenhuizen. Volgens de cijfers van de sector zelf echter kan er een tekort zijn in de periode van ten vroegste 8 september tot ten laatste 30 september 2008.

Dit tekort betreft de isotopen voor de nucleaire geneeskunde, het medisch specialisme dat radioactieve stoffen gebruikt om diagnoses te kunnen stellen, bepaalde ziektes te behandelen en pijn bij botuitzaaiingen te bestrijden. Men maakt gebruik van de nucleaire geneeskunde voor het beoordelen van cardiologische aandoeningen, het onderzoeken van de doorbloeding van de hersenen, het hart en de longen, de werking van de nieren en andere organen; het opsporen van tumoren; het toezien op de vooruitgang van kankers, in het bijzonder uitzaaiingen in de beenderen; het toezien op de resultaten van kankerbehandelingen; en het vaststellen van hormonale afwijkingen, met name bij schildklierziekten.

De FOD Volksgezondheid zal in de eerste week van september een rondzendbrief naar de ziekenhuizen versturen om hen in te lichten over de situatie en aanbevelingen te doen. Hierin zullen een prioritisering van de diagnoses en alternatieve methodes voorgesteld worden. Oplossingen in samenspraak met de industrie worden momenteel ook onderzocht.

In België zijn twee producenten bij dit probleem betrokken: het SCK-CEN (Studie Centrum voor Kernenergie) dat in Mol basisisotopen produceert voor het IRE (Instituut voor Radio-elementen), dat deze dan opwerkt voor de farmaceutische industrie. Vier leveranciers van radioactieve geneesmiddelen die de isotopen molybdeen-99 of jood-131 bevatten en in mindere mate de isotopen samarium-153, renium-186, yttrium-90 (MDS Nordion, GE Healthcare, IBA-CISBIO, Covidien), worden hierdoor eveneens getroffen.

Het stilleggen van de reactor in Mol was reeds lang op voorhand gepland in het kader van een normale onderhoudsbeurt. Het stilleggen van de productie in Fleurus daarentegen werd op 26 augustus bevolen door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

De minister van Volkgezondheid zal ervoor zorgen dat haar Belgische en Europese collega's op de hoogte gehouden worden van de verdere evolutie van de situatie. De FOD Volksgezondheid van zijn kant gaat verder met de analyses en de gesprekken met de sector, in samenspraak met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), de FOD Economie, de FOD Binnenlandse Zaken en andere deskundigen.

Een FAQ bedoeld voor het grote publiek zal in de loop van de week van
1 september beschikbaar zijn op de website van de FOD Volksgezondheid (www.health.fgov.be). Informatie voor de ziekenhuissector zal eveneens in de loop van de eerste week van september op de website van de Belgische Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (www.belnuc.be) gepubliceerd worden. Mensen die toch nog met vragen zitten, kunnen zich steeds tot hun huisarts of specialist wenden.

Contact:

Heyndrickx Sven (Dienst Communicatie)
Tel.: 02/524.90.79 - 0494/88.55.23
E-mail : sven.heyndrickx@health.fgov.be

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Website: http://www.health.fgov.be