Time : 19:27:25
Date : 29 August 2008
Sender Name: crisiscentrum

Incident IRE: update van de situatie
Vrijdag 29/08/2008 - 19u00

Donderdag 28 augustus omstreeks 16u00 meldde het FANC aan het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken dat er verhoogde waarden zijn in resultaten van grasstalen. Om 17u00 wordt het nucleair noodplan geactiveerd en de crisiscellen (voorzien in het plan) gealarmeerd.

In de loop van dezelfde avond werden voorzorgsmaatregelen gecommuniceerd. Die maatregelen waren van toepassing in een zone van 5km ten noord-oosten van het IRE.

Concreet gaat het dus om de deelgemeenten Fleurus (centrum) / Lambusart / Wanfercée-Baulet en Keumiée / Tamines / Velaine.

Vandaag waren de experts en betrokken overheden opnieuw samen om de situatie op te volgen. (nl. Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid FANC, FAVV, KMI, IRE)

Vandaag kunnen we zeggen op basis van een eerste reeks resultaten dat die maatregelen ten dele worden bijgesteld, nog steeds binnen dezelfde zone:


* de vrije verkoop van melk kan opnieuw: van de 6 melkmonsters die de 28ste augustus werden genomen door het FAVV in melktanks van producenten nabij het IRE bevinden de resultaten van 5 monsters zich onder de detectielimiet en 1 resultaat (17 bq/l) bevindt zich ruim onder de EG norm van 500 Bq/kg voor I 131 in melk en zuivelproducten. De melk mag dus opgehaald en in de handel gebracht worden.


* de aanbeveling om bladgroenten en fruit uit tuin niet te consumeren, blijft van kracht. In eerste instantie worden vanzelfsprekend bladgroenten blootgesteld aan de neerslag vanuit de lucht. Daarom worden verschillende monsters genomen waarvan een aantal van sla geteeld door een plaatselijke professionele teler en geanalyseerd. De EG-norm voor dit type levensmiddelen is 2000 Bq/kg. In afwachting van de resultaten blijft de raad aan de personen die in de nabijheid van het incident wonen gelden om geen groenten en fruit uit hun tuin te consumeren. Welke ook het resultaat van de analyses zal zijn, de gebruikelijke hygiënemaatregelen, waaronder het correct spoelen van de producten, blijven natuurlijk van toepassing.


* het gebruik van regenwater blijft afgeraden: de staalname is nog bezig


* inname van jodiumtabletten is niet nodig. Met de huidige resultaten kunnen we zeggen dat een volwassene die permanent op 100m van de schouw zou gestaan hebben tijdens de voorbije dagen, 1/150 dosis zou opgenomen hebben van de waarde die bepalend is voor de inname van stabiel jodium. Voor een kind zou dat 1/20 dosis zijn.

Welke zijn de ondernomen acties door de overheid:


- Er werden bijkomende staalnames georganiseerd bij gras, melk en bladgroenten.


-De verwerking van stalen en analyse van de resultaten vergt tijd. Op dit moment hebben we nog geen totaalbeeld omdat er nog stalen in onderzoek zijn. Zodra daar meer informatie over is, zullen de maatregelen opnieuw bekeken worden.


-De opvolging van de situatie gebeurt niet alleen op nationaal vlak. Ook de gouverneur van provincie Henegouwen en de burgemeester van Fleurus activeerden hun crisiscentrum. In de gemeenten van de betrokken zone informeerde de politie de bevolking met luidsprekers. Er werd ook een informatienummer voor de betrokken bevolking geopend: tel. 071 820 201)


- De informatie is ook op verschillende websites beschikbaar:
www.favv.be;
www.fanc.fgov.be;
www.crisiscentrum.be;
www.securiteprovincehainaut.be