Museum toont originele restanten 2e eeuws Romeins badhuis en meer

12/06/2008 14:33

Römerthermen Zülpich ' Museum der Badekultur

Uniek museum brengt cultuur van het baden in beeld

Römerthermen Zülpich - Museum der Badekultur

Eind augustus 2008 opent in het Duitse Zülpich (nabij Köln) een volledig nieuw museum over baden. Het museum is gebouwd over de oude vondsten van een origineel Romeins badhuis, uit het midden van de 2e eeuw. In verschillende ruimten toont het museum een beeld van baden vanaf die periode en in de loop der eeuwen heen. Ook toekomstige ontwikkelingen en trends worden getoond.

In de jaren 30 ontdekten archeologen in Zülpich een van de best bewaard gebleven Romeinse badhuizen ten noorden van de Alpen. De sensationele vondst werd toentertijd afgezet met een eenvoudige schutting. Pas veel later beseften deskundigen en historici de waarde en is besloten over de bijna 400 vierkante meter grote thermen een museum te bouwen over de cultuur van het baden.

Openbare badinrichtingen (thermen) werden in de Romeinse tijd steeds op dezelfde wijze ingedeeld. Ze bestonden uit drie achtereenvolgende ruimtes: het koude bad, het warme bad en het hete bad. Voor deze aaneengesloten reeks vertrekken lag een kleedruimte. Deze volgorde is ook te zien in Zülpich.

In de loop van de 3e eeuw werd het gebouwencomplex in Zülpich uitgebreid met een basilica thermarum. Vanaf dat tijdstip kon de bevolking in deze multifunctionele hal ook aan sportbeoefening doen. Rond dezelfde tijd kregen de thermen zelfs een tweede bad, waaruit bleek dat de bewoners van Tolbiacum, zoals Zülpich werd genoemd door de Romeinen, er intensief gebruik van maakten. In deze vorm bleven de thermen bestaan tot het begin van de 4e eeuw. Bijzonder kenmerk van de thermen in Zülpich zijn de gedeeltelijk goed bewaard gebleven terrazzovloeren. Deze vloeren rusten op peilers van baksteen. Daartussen kon de warme lucht circuleren en via kanalen in de muren opstijgen naar het dak.

Een rondgang in het museum geeft een veelzijdig beeld van het baden door de eeuwen en daarmee van een boeiend aspect van onze cultuurgeschiedenis. Al waren er bijvoorbeeld nauwelijks sanitaire voorzieningen, toch schonk de bevolking de nodige aandacht aan hun gezondheid en lichaamshygiëne. Als gevolg van groeiend lichaamsbewustzijn en infectiegevaren deed de badkuip zijn intrede. Het wassen gebeurde met eenvoudige middelen: een emmer of een kom gevuld met schoon water. In de barok, het tijdperk van de gepoederde pruiken, komen badkamers met de meest uiteenlopende architectonische vormen voor. Daaronder zijn ook enkele functieloze, puur representatieve badkamers, die weliswaar luxueus zijn ingericht, maar niet over watertoevoer- of afvoerleidingen beschikken.

De badkamer is altijd een interessant gebied geweest voor technici, uitvinders en vormgevers voor het experimenteren met materialen en vormen. Enkele geniale uitvindingen boden een oplossing: in 1775 het closet met waterspoeling, in 1848 de schroefbare tapkraan voor wastafels, in 1862 de geëmailleerde gietijzeren badkuip, in 1892 het gesloten gasverwarmingssysteem voor badkamers: samen vormen deze elementen nog altijd de grondslag van elke badkamer.

Hoe zien toekomstige badkamers er uit? Dat het bad blijft bestaan lijkt zeker, maar of er ook zoiets als een badcultuur zal zijn, is twijfelachtig. De sobere natte cellen van de ruimtestations doen niet veel goeds vermoeden. Het zwembad van tegenwoordig is een wellnesscentrum geworden. De (vaak gigantisch) complexen zijn meer gericht op het bieden van een vakantiegevoel van enkele uren.

Ook de vraag naar de beschikbaarheid van hulpbronnen blijft open: wordt het watertekort een wereldwijd probleem? Wassen we ons in de toekomst nog met water? Wellicht is het Romeinse bad uit het verleden een luxevoorziening in de toekomst.

Openingstijden

Het Museum der Badekultur in Zülpich is voor het publiek geopend vanaf zaterdag 30 augustus 2008.

Er zijn rondleidingen door het museum van 1 uur voor groepen van 5 tot 25 personen. Hierbij is het ook mogelijk bepaalde aspecten van de expositie uitgebreider te behandelen.

In een aparte zaal van het museum worden steeds wisselende thema exposities over verschillende onderwerpen worden getoond. Verder zijn voor speciale gelegenheden aparte ruimten beschikbaar.

Adres Museum

Mühlenberg

53909 Zülpich (nabij Köln)

Website: www.roemerthermen-zuelpich.de

Diverse museumfeiten

Projectleiding: Dr. Iris Hofmann-Kastner

Leiding wetenschappelijke raad: Prof. Dr. Heinz Günter Horn

Adres: Mühlenberg 53909 Zülpich (nabij Köln)

Website: www.roemerthermen-zuelpich.de

Eerste steenlegging museum: september 2004

Officiële opening: 29 augustus 2008

Architect: Markus Ernst, Ernst Architekten BDA, Zülpich

Investeringsbedrag: 7,3 miljoen euro

Beschikbare ruimten:

384 m2 Romeinse thermen

713 m2 ruimte voor vaste tentoonstelling

145 m2 ruimte voor wissel tentoonstellingen

37 m2 seminarzaal

74 m2 presentatiezaal

Intiatiefnemer:

Stadt Zülpich met ondersteuning van de Förderstiftung

Römerthermen Zülpich - Museum der Badekultur en de Zülpicher Geschichtsverein e.V.

Subsidiënten:


- Ministerium für Bauen und Verkehr des Landes NRW;


- NRW Stiftung Naturschutz, Heimat- und Kulturpflege,


- Landschaftsverband Rheinland, Kreis Euskirchen,


- EuRegionale 2008

Openingstijden:

dinsdag tot vrijdag: 10 tot 17 uur

zater-, zon- en feestdagen: 11 tot 18 uur

Toegangsprijzen: volwassenen: 4 euro, kinderen 1,50 euro; groepen vanaf 15 personen: 3 euro, groepen kinderen vanaf 15 personen: 1 euro; gezinskaart (1-2 ouders met kinderen): 8 euro





http://www.roemerthermen-zuelpich.de