Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Grootse opening Veiligheidsmarkt Brandweer - persbericht 044, 2008

Preventieprijsvraag: win een rookmelder of een ballonvaart De opening van de Veiligheidsmarkt van de brandweer Hoogezand-Sappemeer op zaterdag 30 augustus om 12.00 uur krijgt een spectaculair karakter. Parachutisten, de officiële presentatie van een gerestaureerde èn een nagelnieuwe brandweerauto, rook- en geluidseffecten, overweldigende muzikale begeleiding door het brass-gezelschap Imperial Power, kortom een daverend intro. Redenen genoeg om de opening niet te missen en er op tijd bij te zijn. Een tip aan alle bezoekers: kom met de fiets of lopend, want er zijn weinig parkeerplaatsen voor auto's: een deel van de Van Neckstraat, de Hoofdstraat en zeer beperkt op het Rembrandtplein.

Het openingsprogramma begint eigenlijk al om 11.50 uur. Het vliegtuig met parachutisten is dan al in beeld. De vier para's landen omstreeks 12.00 uur op het grote grasveld in het Noorderpark, vlakbij de kazerne aan de Rembrandtlaan. Burgemeester Van Mastrigt en enkele oud-brandweerlieden zullen hen daar opwachten.

Medewerkers en oud-medewerkers van de brandweer hebben een oude brandweerauto, een T-Ford uit 1954, met gepaste trots in ere hersteld. Dit is het eerste moment dat de oldtimer voor het publiek te zien is. Met deze oldtimer rijden zij langs andere brandweer-oldtimers naar de voorzijde van de kazerne.

Vervolgens staat tijdens de opening ook een splinternieuw voertuig centraal. Daarvan neemt brandweercommandant Kees Odenkirchen dan officieel de sleutels in ontvangst. Een nieuwe Tankautospuit (TAS) van het merk MAN wordt feestelijk onthuld en in gebruikgenomen. Dit voertuig is bijzonder omdat het ook met een nieuw en speciaal soort schuim (one-7) kan blussen, zodat er veel minder schade ontstaat door het blussen. Er zijn nog weinig korpsen die hiermee werken. Hoogezand-Sappemeer loopt daarin dus voorop. De officiële opening van de veiligheidsmarkt wordt afgesloten met korte speeches door commandant Odenkirchen en burgemeester Van Mastrigt. Imperial Power sluit het geheel stijlvol af.

Bijzonderheden

De festiviteiten beginnen al om 10.00 uur met een optocht van brandweervoertuigen door de gemeente. Er is veel te zien en te beleven op de veiligheidsmarkt. Een kleine en niet volledige selectie: er zijn wedstrijden en demonstraties. De demonstratie Hulpverlening vindt plaats om 14.00 uur en de demonstratie Brand om 15.30 uur, beide op het terrein van de gemeentewerf. In de loop van de middag komt de traumahelicopter langs voor een bezoek en zal landen op het terrein van Autoschade Harms. Onder andere de hoogwerker en de brandweerboot zijn tegen een kleine vergoeding toegankelijk voor het publiek. De opbrengst gaat in zijn geheel naar de Brandwondenstichting.

Prijsvraag

Bezoekers van de Veiligheidsmarkt maken kans op leuke prijzen bij de prijsvraag, uitgeschreven door de afdeling Preventie van de Brandweer. Let goed op de gemeentelijke informatie in de Regiokrant, lever de bon in tijdens de Veiligheidsmarkt en maak kans op een rookmelder (elk uur worden er vier rookmelders verloot onder goede inzenders) of twee maal een ballonvaart. De winnaars van de ballonvaart worden om 16.30 uur bekendgemaakt. Houd de omroepinstallatie goed in de gaten is het advies.