Gemeente Zoetermeer

Nacht van de Vleermuis

Vleermuizen zijn bedreigde dieren. In Nederland komen nog slechts zeventien soorten vleermuizen voor, waarvan de meeste zeldzaam of bijna uitgestorven zijn. Om mensen hiervan bewust te maken, wordt in heel Europa op 30 augustus de European Bat Night georganiseerd. Ook Zoetermeer doet mee, met een presentatie en een vleermuisexcursie.

Vleermuisexcursie

Zaterdag 30 augustus organiseert de gemeente Zoetermeer een avond over de vleermuis bij stadsboerderij Het Buitenbeest. Niels de Zwarte, onderzoeker van bureau Stadsnatuur Rotterdam (bSR), verzorgt een presentatie over het dier. Natuurlijke bossen moesten de afgelopen eeuwen plaatsmaken voor de mens. Veel vleermuizen moesten zich aanpassen aan een leven dichter bij de mens en zochten hun heil tussen dakconstructies van veestallen en kerken, maar ook in spouwmuren van huizen. Bezoekers van de Nacht van de Vleermuis kunnen vragen stellen over wat ze kunnen doen om vleermuizen rond de woning te beschermen. Aansluitend vindt er een vleermuisexcursie plaats. De avond begint om 20.30 uur.

Aanmelden
De Nacht van de Vleermuis wordt in Nederland georganiseerd door de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN). Deelname aan de nacht bij stadsboerderij Het Buitenbeest is gratis. GeĂŻnteresseerden moeten zich van tevoren wel even aanmelden via telefoon (079 - 346 9557) of e-mail (s.s.fokke@zoetermeer.nl). U vindt stadsboerderij Het Buitenbeest aan de Voorweg 93.