ProRail

Persbericht

25-08-2008

ProRail presenteert archeologische vondsten Hanzelijn

Zaterdag 30 augustus aanstaande vindt het Dikke Tinne Festival in Hattem plaats. ProRail presenteert tijdens dit festival een deel van de archeologische vondsten die tijdens de opgravingen, voorafgaande aan de aanleg van Hanzelijn, zijn gedaan. In het stadhuis van Hattem zijn de mooiste vondsten te zien en is informatie beschikbaar over de opgraving, de vondsten en de eerste uitkomsten van het onderzoek. Hier zijn ook archeologen en medewerkers van ProRail aanwezig om een toelichting te geven. Op het Tinneplein (locatie Jeu de Boulebaan) kan het publiek onder begeleiding van acteurs vuursteen bewerken en vervolgens buidels en amuletten van leer maken. Op 13 september is het Open Monumentendag en zijn de archeologische vondsten nogmaals te zien in het stadhuis van Hattem.

Vuursteen en leer bewerken op het Tinneplein

Tijdens het Dikke Tinne Festival zijn op het Tinneplein (locatie Jeu de Bouleplaats) acteurs aanwezig die het leven nabootsen gedurende de vroege tot late prehistorie in de omgeving van (knooppunt) Hattemerbroek. Volwassenen en kinderen kunnen onder begeleiding van de acteurs zelf vuursteen bewerken en met de vuurstenen werktuigen buidels en amuletten van leer maken. Naast de acteurs zijn ook archeologen aanwezig die vragen beantwoorden over de leefwijze en vondsten van de gemeenschap die duizenden jaren terug vertoefde in de omgeving van Hattem.

Stadhuis Hattem: tentoonstelling vondsten

In het stadhuis van Hattem stelt ProRail de mooiste vondsten van de opgraving tentoon (onder andere barnstenen grafgiften, vuurstenen werktuigen, aardewerkfragmenten) en in de ontvangstruimte van het stadhuis zullen posters met informatie over de opgraving, de vondsten en uitkomsten van het onderzoek te zien zijn. Ook hier zullen een archeoloog en medewerkers van ProRail aanwezig zijn om uitleg over de opgravingen te geven.

De vondsten

De archeologische opgravingen vonden tussen november 2006 en maart 2007 plaats bij het knooppunt Hattemerbroek. Daarna is er veel onderzoek gedaan naar het landschap en de vondsten. Deze landsschappelijke insteek van het onderzoek is nieuw: het gaat niet alleen om de locatie en de vondsten, maar ook om hoe het landschap er destijds uitzag.

Tijdens de opgravingen zijn resten uit verschillende perioden gevonden, die tussen de 4.000 en 14.000 jaar oud zijn.
* Er zijn ruim tien vindplaatsen uit de Steentijd aangetroffen, daterend uit de perioden rond 12.000, 6.500 en tussen 3.000 en 2.000 voor Christus;

* Verspreid over een gebied van ruim 3 ha liggen vele honderden haardkuilen (rond 6.500 voor Christus);

* De vondsten bestaan uit diverse aardewerkscherven (3.000/2.000 voor Christus), vuurstenen werktuigen zoals messen en krabbers, en ook stenen voorwerpen zoals een hamer, bijlen en maalstenen (uit diverse perioden);

* Een klein kampement, herkenbaar door de vondst van diverse vuurstenen werktuigen (rond 9.000 voor Christus);
* Een palissade: grote houten palen rond een terrein van ongeveer 100 meter doorsnede (3.000 / 2.000 voor Christus);
* Een mogelijke locatie van een huis (3.000/2.000 voor Christus);
* Twee graven daterend uit de Late Klokbekertijd (circa 2.200 voor Christus);

* In één graf zijn skeletresten bewaard gebleven. Daarnaast had deze persoon (die in de hurkhouding begraven is) een vuurstenen mes bij zich en enkele barnstenen kralen. De rand van de grafkuil was afgezet met planken. In het tweede graf is alleen een aardewerken potje gevonden.

Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op 13 september draait het om âSporen in het landschapâ. Daarom worden op 13 september nogmaals de resultaten van de opgravingen in het stadhuis van Hattem getoond. Daarnaast zal er gelegenheid zijn om te zien en proeven wat de prehistorische mens aan voedsel verzamelde, kookte en at. Een historisch cateraar biedt gerechten uit die tijd aan het publiek, op basis van de toen aanwezige zaden, noten, wortels, gewassen en dieren.

Hanzelijn

ProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnel onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.
Kijk voor informatie over het Dikke Tinne Festival op www.dikketinnefestival.nl.