Gemeente Assen


Go China festival sluit themajaar af

Assen, 28 augustus 2008

In het weekend dat Assen afscheid neemt van de terracotta beelden staat de stad volledig in het teken van China. Workshops, demonstraties, straattheater, een Chinese markt en een openluchtfilmvoorstelling zijn activiteiten die in het centrum plaatsvinden op zaterdag 30 augustus. Vrijdag 29 augustus gaan 800 scholieren aan de slag om zelf terracotta beelden te maken.

Op het Koopmansplein zijn diverse demonstraties. Zo zijn er drakendansen en leeuwendansen te zien. De drakendans staat symbool voor het koninklijke en wordt traditiegetrouw aan het begin van het Chinees Nieuwjaar gedanst. De draak staat voor kracht, energie en moed. Ook de leeuwendans wordt aan het begin van het Chinese Nieuwjaar opgevoerd. De leeuw staat daarbij symbool voor geluk.

Chinese Markt, muziek en straattheater
Ook op het Koopmansplein vindt een Chinese markt plaats. In verschillende kramen kunnen bezoekers hier terecht voor Chinees eten en allerlei producten. Een deel van de opbrengst van de markt is bestemd voor de slachtoffers van de aardbeving in de provincie Sichuan.

Op de Markt is Orient Tales te zien en vooral te horen. Orient Tales is een project van componist Jan Meiborg die zich heeft verdiept in Chinese muziek. Met twee optredens laat Orient Tales verschillende muziekstijlen horen. Van traditioneel tot modern. Ook zal een Chinese operazangeres optreden.

Straattheater wordt opgevoerd door het Fenix theater met de voorstelling Skydreams. Dit is een voorstelling die de Aziatische kunst van het vliegeren combineert met moderne theatertechnieken. De groep treedt op diverse locaties in de binnenstad op.

Terracottaleger door kinderen
Assen heeft inmiddels ook haar eigen terracottaleger. De terracotta poppen die kinderen hebben gemaakt tijdens workshops op vrijdag, krijgen een plek op de Brink en vormen uiteindelijk een colonne naar het Koopmansplein.

Aandacht voor Tibet
Tijdens het Go China festival is er ook aandacht voor de mensenrechtensituatie in Tibet. De Tibet supportgroup verzorgt daarnaast diverse activiteiten zoals Tibetaanse zang en kalligrafie. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops mandela's of gebedsvlaggen maken.

Openluchtfilmvoorstelling
Zaterdagavond vindt ter afsluiting een openluchtfilmvoorstelling plaats op de Markt. De Chinese speelfilm 'The Road Home' van Yimou Zhang wordt om 21.30 uur vertoond.