Gemeente Breda

Presentatie boek Industrieel erfgoed in Via Breda

Op zaterdag 30 augustus vindt van 11.00 tot 12.00 uur in Elektron aan de Belcrumweg 19 te Breda de presentatie plaats van het boek Industrieel erfgoed in Via Breda.

Het boek wordt door de auteurs Henk Muntjewerff en Jan Brouwers overhandigd aan wethouder H. Snier.

Auteur Henk Muntjewerff is kenner bij uitstek van de industriële gebouwen in Breda. In deze uitgave komen grote namen voorbij, zoals CSM, Faam en Drie Hoefijzers, maar er wordt ook aandacht besteed aan kleinere industriële ondernemers op het gebied van vee, groenten en fruit, metaalnijverheid, elektrotechniek en bouwnijverheid. Bekende namen zijn: Klavers-Jansen, De Betuwe, Koelhuiis Rijppaert, Van der Jagt & Co, Van der Vijver, Backer & Rueb, Stokvis, Asselbergs en Nachenius, Donka, IEO, CGE, Rasenberg H. Rollé en Mammoet Stoof. Veel van deze ondernemingen hadden hun thuishaven in de wijk Belcrum. Daarom is ook een groot deel van het boek gewijd aan deze wijk. In Belcrum staat de komende jaren een hoop te gebeuren in het kader van de realisatie van het programma Via Breda.

ErfGoedReeks

De inventarisatie van dit erfgoed past in het gemeentelijke beleid om te willen weten wat er in de gemeente aan erfgoed voorhanden is. Het boek wordt dan ook uitgebracht als deel 3 in de ErfgoedReeks Breda. Voor de gemeente is dit boek een welkome ondersteuning voor haar streven om de identiteit van Via Breda vorm te geven.

Verwachtingen

Aan het inventarisatiewerk van Muntjewerff gaat een inleiding van historicus Jan Brouwer vooraf. Hij schetst de ontwikkelingen in Belcrum vanaf de oorspronkelijke polder tot de huidige trend waarin de industrie uit het stadsbeeld aan het verdwijnen is. Ooit werd Belcrum gezien als een potentieel financieel graf van Breda. Met alle ontwikkelingen in Via Breda zijn de verwachtingen voor Belcrum nu juist hoog gespannen.

Namens de gemeente Breda neemt wethouder Henk Snier het boek in ontvangst. Hij vervangt daarbij wethouder Andre Adank, die ziek is.

Het boek kost EUR 14,95 en is na de overhandiging in Elektron te koop, maar ook bij alle boekhandels in Breda.

Breda, 28 augustus 2008