Ingezonden persbericht


Persbericht 16 juli 2008

Extra popconcert `Reykjavik calling'

Drie IJslandse topbands op Frysk Festival

Het Frysk Festival organiseert zaterdag 30 augustus in de Leeuwarder binnenstad het popfestival `Reykjavik calling'. Het festival met gerenommeerde popbands uit IJsland is een nieuwe voorstelling die aan de lijst van de andere veertig voorstellingen van het Frysk Festival is toegevoegd. Reykjavik calling vindt plaats aan de voet van de Oldehove op het Oldehoofsterkerkhof. Het avondvullende festival begint om 20.15 uur. De toegang is gratis.

De organisatie heeft drie bands weten te strikken die op dit moment representatief zijn voor de popscene in de IJslandse hoofdstad Reykjavik: Studmenn, Vax en Sprengjuhöllin. Alledrie hebben in eigen land de hitlijsten aangevoerd en buiten IJsland veel internationale ervaring opgedaan met optredens in Amerika, Canada en Engeland.

Studmenn draait al ruim dertig jaar mee en behoort tot IJsland's grootste bands. Ook in de omringende Scandinavische landen zijn ze razend populair. In 2005 speelden ze voor een uitverkocht huis in de The Royal Albert Hall in Londen. Optredens lopen altijd uit op een groot feest, want de dames en heren van Studmenn zijn ware entertainers.

Studmenn wordt vergezeld door de band Vax, die gebruik maakt van een heus Farfisa orgel. Het trio speelt lekkere slepende melodielijnen met rauwe bluesrandjes. Hoewel de songs uit de jaren zestig lijken te stammen is Vax een jonge, dynamische band met een eigentijdse sound.

De jonge honden van Sprengjuhöllin scoorden vorig jaar drie hits in de IJslandse hitlijsten. De single `Verum í sambandi' (Worry `till spring) stond zelfs vijf weken lang bovenaan. Net terug van hun toernee in Amerika en Canada, staan ze zaterdagavond 30 augustus op de planken bij het Frysk Festival.

Naast Reykjavik calling is er op de laatste zaterdag van het Frysk Festival in Leeuwarden nog meer te beleven op popgebied. 's Middags vindt op het Oldehoofsterkerkhof het experimentele poptreffen Blend plaats, een project waarbij circa achttien uiteenlopende bands, gezelschappen en muzikanten gaan samenwerken in acht acts. De opdracht is met een verrassend product te komen. Blend appelleert aan het thema De Gemeenschap van het Frysk Festival en is bedoeld om verschillende mensen, stijlen en genres bij elkaar te brengen om een geheel nieuwe beleving te creëren.
---



Ingezonden persbericht