Ingezonden persbericht


Stellingmaand 2008: cultuur, muziek, kunst en natuur op de forten van de Stelling van Amsterdam

Tijdens de Stellingmaand van 30 augustus tot en met 28 september, openen de forten van de Stelling van Amsterdam hun deuren voor het publiek. Een unieke kans, want veel van deze monumenten zijn de rest van het jaar gesloten.

Dit jaar opent de Stellingmaand met een theatrale belevenis op Fort bij Spijkerboor, waar bezoekers al wandelend in en rondom het fort getrakteerd worden op zang, dans en spel. Regisseuse Annemieke Delis en choreografe Wies Bloemen lieten zich inspireren door het roerige verleden van het fort. Acteurs van het MUZtheater uit Zaandam en dansers van Danstheater AYA uit Amsterdam werken samen voor dit multidisciplinaire project.

De hele maand september zal in het teken staan van cultuur: van kunstexposities en theater tot video, muziek en tal van andere activiteiten voor jong en oud. Op het programma staan onder andere jeugdtheater, lichtkunst, openluchtbioscoop op forteiland Pampus, muziekworkshops, tentoonstellingen, rondleidingen, demonstraties en een workshop innerlijk leiderschap. Een uitgebreid programma is te vinden op de portal van de Stelling van Amsterdam www.stellingvanamsterdam.nl. Het programma wordt in het weekend van 30 en 31 augustus gepubliceerd in PS de Week van het Parool en is onder andere te verkrijgen bij de VVV.

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die bestaat uit een ring van dijken, sluizen en 42 forten. Tijdens de Stellingmaand zijn ten minste 26 forten open voor het publiek. De Stelling van Amsterdam ligt op een afstand van 15 tot 20 kilometer van het centrum van Amsterdam en is aangelegd tussen 1880 en 1914. Het leger, de regering en het koningshuis zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland.

De Stelling is als monument beschermd door de Provincie Noord-Holland en het Rijk. Sinds 1995 draagt de Stelling de titel Nationaal Landschap. Bovendien staat ze sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh.

In opdracht van de Provincie Noord-Holland geeft Cultureel Erfgoed Noord-Holland toekomst aan de Stelling van Amsterdam. Dit doet zij samen met het Programmabureau Provincie Noord-Holland, beheerders, eigenaren en andere partners. Cultureel Erfgoed Noord-Holland houdt zich onder andere bezig met het onderhouden van de website, het organiseren van de Stellingmaand en de promotie van de Stelling van Amsterdam.