Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MIVA-campagne: 'Gaan waar geen weg is'

Op 30 en 31 augustus vindt de jaarlijkse MIVA-collecte plaats in de katholieke kerken. Het thema is 'Gaan waar geen weg is'. MIVA steunt mensen die pionierswerk verrichten op afgelegen plaatsen. Zoals pater Leonard Ekwelle. Hij verricht allerlei sociale activiteiten in Kameroen, maar heeft geen auto. Vaak moet hij met de bus en daarna nog uren lopen om de mensen te bereiken. MIVA helpt hem met een auto. Zodat hij nog meer mensen kan bereiken.

MIVA is opgericht in 1935 om hulp te verlenen aan missionarissen. MIVA staat voor Missie Verkeersmiddelen Aktie. MIVA helpt deze mensen met concrete middelen, zoals een auto, truck of computer. Dat doet ze nog steeds. MIVA helpt missionarissen, maar ook lokale paters en zusters, en andere pioniers die zich inzetten voor hun samenleving. Deze hulp is onmisbaar is voor het werk van de pioniers.

Pater Leonard Ekwelle
Pater Leonard Ekwelle coördineert in Kameroen 19 comités die sociale activiteiten uitvoeren. Zorg voor gehandicapten en campagnes tegen inheemse tradities als uithuwelijken op zeer jonge leeftijd en vrouwenbesnijdenis. "Het knelpunt om wat van de grond te krijgen, is communicatie," vertelt hij. "Mensen hebben geen telefoon, of de telefoonlijn valt vaak uit. Dus om elkaar te spreken, moet ik er naar toe. Het bisdom Mamfe is een uitgestrekt gebied, waar tienduizenden mensen wonen. De meest ver gelegen parochies zijn zes tot tien uur rijden. Nu doe ik dat met het openbaar vervoer. Al te vaak moet ik nog uren te voet verder, om een dorp te bereiken. Daarom vraag ik steun aan MIVA voor een auto. Zodat ik de verschillende parochies kan bezoeken en we ons werk kunnen doen!"

Nederlandse missie in Kameroen
Sinds 1969 werken twee Nederlandse missionarissen in dit deel van Kameroen om de mensen te helpen. Te laten weten dat er iemand om ze geeft. Pater Leonard Ekwelle is afkomstig van arme ouders in Kameroen, maar heeft zich met de steun van de deze missionarissen kunnen ontwikkelen. "Ik heb grote waardering voor wat de Nederlandse missionarissen hier gepresteerd hebben. Ik heb heel veel van hen geleerd en ik wil in hun voetsporen verder gaan. Ik wil blijven kunnen dromen," zegt hij.

'Een uitweg uit de armoede'
Dromen is niet altijd makkelijk in een land als Kameroen. De electriciteit doet het vaak niet, internet en telefoon werken met horten en stoten en in het natte seizoen zijn de wegen praktisch onbegaanbaar. Waar moet een mens beginnen? Bij het geloof. En vertrouwen op elkaar. Pater Leonard: "Er is altijd hoop in het leven. Eerst woonden we thuis in een lemen hut, daarna in een huis van planken en nu in een stenen huis. Er is een uitweg uit de armoede."

Steun met uw gift pater Leonard Ekwelle in Kameroen en vele andere pioniers. Giro 2950 t.n.v. MIVA, Breda of tijdens de collecte. MIVA brengt mensen in beweging!

MIVA, Vijverstraat 12, 4818 ST Breda, telefoon 076-5217150, e-mail info@miva.nl, internet www.miva.nl



Ingezonden persbericht