Ingezonden persbericht




PERSBERICHT Luik, 25 augustus 2008

Opéra Royal de Wallonie trekt de grens over
naar de theaters van Maastricht en Heerlen

De in Luik gevestigde Opéra Royal de Wallonie keert terug op de Limburgse podia. De aftrap wordt gegeven met een galaconcert in de theaters van Maastricht en Heerlen op respectievelijk zaterdag 30 augustus om 20.15 uur in Theater aan het Vrijthof en op vrijdag 19 september om 20.00 uur in Theater Heerlen. Het concertprogramma voor orkest, koor en solisten is samengesteld met hoogtepunten uit de meest bekende en geliefde opera's. Onder leiding van Edouard Rasquin schitteren zij met befaamde fragmenten uit onder andere La Traviata, Nabucco, Rigoletto en Die Fledermaus. Soliste in Maastricht is de mezzosopraan Marianne Cornetti en in Heerlen de bariton Mark Rucker. Een feestelijke avond om te genieten en om van te smullen.

De galaconcerten zijn tegelijk een hommage aan Edouard Rasquin, chef d'orchestre, bij gelegenheid van zijn zilveren jubileum aan de Luikse opera. De Maastrichtenaar Edouard Rasquin werkt al meer dan 25 jaar bij de Opéra Royal de Wallonie als chef des choeurs en met ingang van dit jaar als chef d'orchestre. Edouard Rasquin is geboren in Maastricht en studeerde piano, koor en orkestdirectie aan de Conservatoria van Maastricht en Amsterdam bij Wolfgang Trommer en Anton Kersjes. Hij volgde master-classes in Wenen bij Hans Swarowsky, in Salzburg bij Otmar Suitner en in Hilversum bij Sir Edwards Downes. Na een korte periode gewerkt te hebben bij de Opera van Aken start hij in 1981 zijn loopbaan bij de Opéra Royal de Wallonie in Luik, alwaar hij vanaf 1984 ook als dirigent van eigen producties, van grote koorwerken en van concerten optreedt. Van 1996 tot 2003 was Edouard Rasquin dirigent van de Mastreechter Staar. Met de Opéra Royal de Wallonie gaf hij - naast zijn werk in Luik - uitvoeringen in Nederland, Duitsland, Rusland, Zwitserland en Frankrijk. Hij dirigeerde verder o.a. op het opera-festival van Santa Cruz - Tenerife - de opera's Otello, La Traviata, Rigoletto en Ballo in Maschera en bij belcantoconcerten met het festival Orkest van Brussel in Gent, Brussel, Eindhoven en Heerlen. In de nabije toekomst dirigeert hij bij de Opéra Royal de Wallonie Mozart's Zauberflöte (educatief project), Ariadne auf Naxos van Richard Strauss en Fra Diavolo van Auber.

Opéra Royal de Wallonie
De Opéra Royal de Wallonie is een van de grote operahuizen in België en wordt algemeen beschouwd als een gezelschap van naam en faam. Het gezelschap beschikt zowel over een orkest dat bijzonder goed thuis is in een scala van opera-stijlen, als over een koor, dat een groot repertoire beheerst. De programmering van de Opéra Royal de Wallonie getuigt daardoor van een enorme veelzijdigheid. Een van de doelstellingen van de in Luik gevestigde Opéra Royal de Wallonie is het toegankelijk maken van het opera-repertoire voor een breed en groot publiek. Een bijzonder accent is daarbij weggelegd voor de jeugd. Dit streven wordt onder andere versterkt door de samenwerking met andere instellingen in het Luikse. Daarnaast heeft het gezelschap bijzondere aandacht voor de buren over de grens in Nederland en Duitsland.

Kaartverkoop
Zaterdag 30 augustus 2008, 20.15 uur, Theater aan het Vrijthof Reserveren: +31.(0)43.350.5555 / www.theateraanhetvrijthof.nl Vrijdag 19 september, 20.00 uur, Parkstad Limburg Theaters - Theater Heerlen Reserveren: +31.(0)45.571.6607 / www.parkstadlimburgtheaters.nl

De galaconcerten worden georganiseerd door het bestuur van de Stichting Edouard Rasquin en worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Limburg en de hoofdsponsoren APG en Mercurius Beleggingsmaatschappij BV. Met dank aan: Media Groep Limburg, Koenen & Co, Xelat Groep, Camille Oostwegen BV, Hotel Beaumont BV, Drs. R.L.M. van Kerkoerle BV, Atelier Rousseau Vof, Marcel en Tonny Lodewick-Jacobs, Ankerpoort NV, SIBELCO, KPMG, fortis-Mees-Pierson, Jacques en Elisa Mesterom-Deusings, Ernst & Young, Notarissen Van Gent Knops Wolfs, ING Bank, Ruijters B.V., Verheij Vlees BV , Huis voor de Kunsten Limburg.

////////////////////////
Informatie t.b.v. de pers:
Math Schmeitz, Schmeitz Theaterzaken & Advies
043-409.4967 / 06-51385691 / schmeitz.tza@xs4all.nl


---- --