Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 28 augustus 2008

Nederlandse Rode Kruis lanceert Europese opsporingsdatabase

Nieuwe database vergroot kans opsporen vermisten

Op 30 augustus, de Internationale Dag van de Vermisten, lanceert het Nederlandse Rode Kruis een Europese opsporingsdatabase. Met deze database kan het Rode Kruis familieleden die elkaar zijn kwijt geraakt bij de vlucht naar een veilig land in Europa, eenvoudiger terug vinden.

De organisatie ontvangt ieder jaar opsporingsverzoeken van familieleden die elkaar kwijt zijn als gevolg van conflicten of (natuur) rampen. In 2007 ontving het Nederlandse Rode Kruis zo'n 850 verzoeken om opsporing. Steeds vaker gaat het om gezinsleden die zich vermoedelijk in verschillende Europese landen bevinden. Voorheen werden Rode Kruiscollega's in de landen waar de gezochte familieleden zich zouden kunnen bevinden afzonderlijk benaderd. Met behulp van de database kan het Rode Kruis een zoekactie gelijktijdig starten bij de diverse Europese Rode Kruis organisaties.

In het systeem wordt de naam van de aanvrager opgenomen, waarna het systeem deze naam matcht met de namen die al in de database zijn opgenomen. Daarnaast worden alle nieuwe aanvragen gescreend zodat ook bij een latere registratie nog matches gevonden kunnen worden. In de database is ook een fonetische zoekfunctie ingebouwd. Hierdoor is de kans veel groter dat familieleden worden teruggevonden die zich hebben aangemeld onder een verschillend gespelde naam. De database voldoet in alle opzichten aan de privacy wetgeving en is geregistreerd bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

De verdwijning van een dierbare is een tragedie voor achterblijvers. Zij tasten in het duister over het lot van de vermiste en willen niets liever dan het contact met hen herstellen. Met de nieuwe database wordt de kans vergroot om de vermiste personen terug te vinden en de onzekerheid te beëindigen. De database is gebouwd door het Rode Kruis Vlaanderen.

Het Nederlandse Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis ontvangt ieder jaar veel opsporingsverzoeken van familieleden die elkaar kwijt zijn als gevolg van conflicten of (natuur) rampen. Het Rode Kruis helpt hen om hun vermiste familieleden terug te vinden. Wanneer een persoon vermist is, kan er een familielid een opsporingsverzoek indienen bij het Rode Kruis. De Opsporingsafdeling van het Rode Kruis gaat dan op zoek naar de vermiste persoon met behulp van het (Internationale) Rode Kruis.

De Internationale Dag van de Vermisten

Iedereen heeft het recht om te weten wat er met hun dierbare is gebeurd. Op 30 augustus, de Internationale Dag van de Vermisten, worden mensen herinnerd die vermist worden of verdwenen zijn. Het doel van de Internationale dag van de Vermisten is om het bewustzijn onder het publiek, internationale en nationale organisaties, regeringen en militairen te vergroten.

Noot voor de redactie,