Ingezonden persbericht


PERSBERICHT VAN DE ZOOGDIERVERENIGING VZZ

Nederland viert Europese Nacht van de Vleermuis op 30 augustus

Op tientallen plekken verspreid over Nederland worden in de avond en nacht van zaterdag 30 augustus activiteiten georganiseerd in het kader van de Europese Nacht van de Vleermuis. Deze wordt in Nederland georganiseerd door de Vleermuiswerkgroep Nederland van de Zoogdiervereniging VZZ.

De Europese Nacht van de Vleermuis wordt op 30 augustus voor de twaalfde keer georganiseerd. Elk jaar doen er dertig landen aan mee. De nacht is bedoeld om mensen kennis te laten maken met vleermuizen. In het hele land worden onder andere excursies en lezingen georganiseerd, bijvoorbeeld een wandeling in een natuurgebied of in de stad, met een batdetector op zoek naar jagende vleermuizen. Dit is dus een unieke kans om oog in oog te komen staan met deze nuttige en beschermde dieren die veel insecten eten en helemaal niet eng zijn.

Vleermuizen zijn een bedreigde diergroep. Er komen slechts 17 soorten voor in Nederland, waarvan de meeste heel zeldzaam of bijna uitgestorven zijn. Over vleermuizen doen nog altijd de wildste verhalen de ronde. Ze zouden mensen in de haren vliegen, aanvallen, knagen aan isolatiemateriaal, geluidsoverlast veroorzaken, enzovoorts. Tijdens de Nacht van de Vleermuis worden deze vooroordelen doorgeprikt en kunnen bezoekers zien en horen hoe vleermuizen echt leven.

Waarom een Europese Nacht van de Vleermuis? Onze natuurlijke bossen hebben de afgelopen eeuwen plaats moeten maken voor de mens. Veel vleermuizen die van nature in holle bomen leefden, moesten zich aanpassen aan een leven dichter bij de mens. Sommige soorten vinden we tussen dakconstructies van veestallen, kerken, kloosters of kastelen, maar ook in gewone huizen. Vleermuizen in huizen zijn meestal dwergvleermuizen, onze kleinste en meest algemene soort. Kolonies van dwergvleermuizen bevinden zich vooral in spouwmuren, rolluikkasten en tussen allerlei dakconstructies. Hoogste tijd dus voor een nadere kennismaking

Programma

Voor het programma zie www.vleermuis.net (kijk op agenda ) of ga rechtstreeks naar: http://www.vleermuis.net/index.php?option=com_eventlist&Itemid=204&func=shcatev1&categid=16



Ingezonden persbericht