Ingezonden persbericht


Museum Elburg

VOORAANKONDIGING - 31 maart 2008

Uw volk, mijn volk
Overzichtstentoonstelling van Yanneke Wijngaarden

Van 6 juni tot en met 30 augustus 2008 vindt in Museum Elburg een grote overzichts-tentoonstelling plaats van Yanneke Wijngaarden (1964). Op de expositie worden behalve vijftig schilderijen ook een aantal etsen, schetsen en ruimtelijke objecten tentoongesteld.

Yanneke Wijngaarden
Yanneke is bij veel mensen beter bekend als Jip Wijngaarden. Onder die naam speelt zij in de jaren '80 Anne Frank in het toneelstuk en de film Het Dagboek van Anne Frank. Daarna volgen veel andere glansrollen, maar Jip blijft altijd een beetje Anne Frank. In de loop van de jaren '90 neemt zij steeds meer afstand van de film- en toneelwereld en ontwikkelt ze zich als kunstenaar en als mens. Bij die ontwikkeling hoort het opnieuw aannemen van haar naam Janneke, nu met een Y vanwege haar nieuwe thuisland Frankijk. In dezelfde periode raakt zij overtuigd van het geloof in de joodse Messias. Dat werkt door in de thematiek van haar beeldend werk. Haar werk is wel 'christelijk' in de zin dat het evangelie erin doorklinkt, maar het haakt niet in op de traditionele symboliek van de kerk, veeleer op die van de synagoge en het jodendom. Daardoor wekt haar oeuvre onmiskenbaar een joodse indruk.

Figuratief
Yanneke Wijngaarden werkt vooral figuratief. Ongetwijfeld vloeit dit voort uit haar theaterachtergrond. Wie een rol 'speelt', leeft zich geheel en al in die persoon in. "Acteren is je inleven in emoties en die vertolken," legt ze uit. "Het leert je ook goed observeren: de kleine dingen zien, alleen al een oogopslag kan heel bepalend zijn." Zoals ze ooit acteerde, probeert ze nu te schilderen: invoelend. Dus schildert ze veel mensen, gezichten vooral. Daarbij komt dat de bijbel, haar primaire inspiratiebron, vol staat met "verhalen over mensen die met God geworsteld hebben" zoals ze het uitdrukt. Die mensen zijn voor haar "openingen waardoor je hier en nu zicht krijgt op God".

Expressionistisch
Maar hoe realistisch haar voorstellingen ook lijken, Yanneke Wijngaarden werkt niet naar de zichtbare werkelijkheid. Ze schildert geen modellen, bestaande landschappen, gebouwen of stillevens, maar vertolkt wat ze innerlijk 'ziet' en 'ervaart'. Om dit te verbeelden combineert ze zachte vormen met een sterk en warm kleurgebruik met veel rood- oranje- en bruintinten. Haar werk is dus expressionistisch. Dat blijkt ook uit de vrije composities van haar schilderijen: soms is er wel diepte, soms slechts ten dele of zelfs nauwelijks. Elk werk, en dat is misschien wel het meest eigene van het oeuvre van Yanneke Wijngaarden, getuigt echter van haar aandacht voor het individueel menselijke: geboren uit overdenking nodigt het uit tot overdenking.

Museum Elburg en Sjoel Elburg
Vanwege haar grote betrokkenheid bij het joodse volk en de sjoa heeft Yanneke Wijngaarden als kunstenaar zitting in het Comité van Aanbeveling van Sjoel Elburg. Sjoel Elburg is een nieuwe, permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het Joodse leven in de Mediene in de voormalige synagoge van Elburg die op 7 juni 2008 haar deuren opent voor publiek. Thematisch sluit de tentoonstelling Uw volk, mijn volk in Museum Elburg goed aan bij hetgeen Sjoel Elburg zal gaan tonen. De expositie Uw volk, mijn volk en Sjoel Elburg zullen daarom op vrijdag 6 juni 2088 tegelijkertijd officieel worden geopend door C. Cornielje, Commissaris van de Koningin van Gelderland.



Ingezonden persbericht