Ingezonden persbericht


Demonstratieve bosbezetting Schinveld

De vereniging Stop Awacs en GroenFront! hebben besloten om op zaterdag 30 en zondag 31 bij wijze van oefening nogmaals het bos te bezetten. In het genoemde weekend zal ondermeer een tijdelijk boomhuttenkamp ingericht worden in de nog immer bedreigde bossen. Op zondag 31 augustus zullen de dorpsbewoners nogmaals het bos in gaan. Stop AWACS en GroenFront! roepen iedereen op die dag mee te doen aan een speelse 'oefening'. Peter Polder (GroenFront!) " We moeten de NAVO en het Nederlandse kabinet laten zien dat men, net als in 2006, bij een volgende kap-poging wederom het bos intrekt en zich massaal gaat verzetten.Ze denken blijkbaar dat de woede over wat er is gebeurt en de extreme overlast van de basis weggezakt is"

In juni kondigde minister Cramer van VROM aan na ruim een jaar gehoor te geven aan het bevel van de Raad van State de omstreden Nimby maatregel die de kap van het bos afdwong van tafel te halen. Dit was een enorme overwinning voor Stop AWACS en de Gemeente Onderbanken die in een lang en taai juridisch gevecht met haar waren verwikkeld over de Nimby maatregel. Ondanks de aankondiging is die belofte nog steeds niet uitgevoerd. In dezelfde brief aan de Tweede Kamer melde zij dat het kabinet nog steeds van mening is dat er meer bos gekapt moet worden. Ondertussen probeert Staatsecretaris Jack De Vries van Defensie dit via een bestemmingsplanwijziging alsnog af te dwingen. Peter Polder, GroenFront! activist ' En daarmee is het bos nog steeds bedreigd en laat Jack De Vries zien dat hij het nog steeds niet gesnapt heeft. Er gaan geen bomen meer gekapt worden in de Schinveldse bossen.'
Jac Fijnaut, Voorzitter van Stop AWACS, ' En wat de mensen in Schinveld en Brunssum nog het meest steekt is dat de AWACS vliegtuigen nog steeds vliegen. Cramer en De Vries hebben het over heel misschien vijfendertig procent minder vluchten, maar voor de mensen hier is dat het verschil tussen honderd zweepslagen per dag of vijfenzestig. Die basis moet gesloten worden, alleen dat gaat de problemen oplossen'.

------------------------------------------