Protestantse Kerk in Nederland


Expositie 'Lastige portretten'

za 30 augustus 2008 - vr 10 oktober 2008
Dakloosheid in beeld in de Domkerk te Utrecht

Twaalf monumentale schilderijen van (ex-) dak- en thuislozen worden tentoongesteld in de Domkerk te Utrecht. Doel is om een groot publiek kennis te laten maken met daklozen op een wijze die stereotype beeldvorming doorbreekt.

Het project Lastige Portretten is een reizende tentoonstelling langs diverse Nederlandse steden. Ter gelegenheid van deze expositie is tevens een boekpublicatie voor een groot publiek uitgegeven, met hierin de reproducties van de schilderijen, levensverhalen van de geportretteerden en diverse artikelen over de problematiek van dakloosheid (o.a. bijdragen
van Bert Bakker en Hans Spekman).

De twaalf portretten vertellen elk hun eigen verhaal. Het kan iedereen overkomen... is een uitspraak van een van de geportretteerden. Dat geeft aan dat de grens tussen in een bed slapen en onder de brug slapen soms erg dun is. Veel levensverhalen in het begeleidende boek vormen hiervan het levende bewijs.

De opening van de expositie vindt plaats op 5 september 2008 om 16.30 uur in de Domkerk. Acteur Peter Faber, zelf in zijn jonge jaren een periode dakloos geweest, zal de opening verrichten. Wethouder van Eijk biedt de geportretteerden het boek aan en een van hen vertelt haar levensverhaal. De expositie zal muzikaal omlijst worden door Razvan en Andrea Stoica uit Boekarest.

Lastige Portretten zijn geschilderd door grafisch ontwerper/portretschilder Wim de Haas. De expositie in de Domkerk is een initiatief van de Haas in samenwerking met Stichting Dagopvang Utrecht het Catharijnehuis en het Citypastoraat Domkerk. Meer informatie: info@haasart.nl of desiree.berendsen@domkerk.nl , telefoon (06) 4076 1941.