Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Mark Horsten triomfeert in Sneek


Mark Horsten zegevierde zaterdag in de 13e etappe van de Megapool.nl World on Wheelscompetitie in Sneek. Durk Fabriek eindigde als tweede, Rick Smit als derde.


Mark Horsten, die duidelijk de snelste eindsprint in de benen had, droeg zijn triomf op aan zijn ploeg Skatemill-Powerslide. "In je eentje is het niet te doen. Ik hoefde weinig te doen, er was steeds wel iemand van ons mee in een ontsnapping. Ik heb het zelf ook nog geprobeerd, want weg zijn met een kopgroep is ook mooi. Maar dat zat er niet in. Dit is een sprintrondje, het tempo lag zo hoog."


Het is Horstens tweede overwinning dit seizoen, na de titel op de afvalkoers op het NK baan. Op het NK weg in Almere werd de 21-jarige Haulerwijker derde. "Ik heb de snelheid wel, maar het schortte vaak aan mijn positie,'' zei Horsten. "Ik ging in wedstrijden meestal te laat de sprint aan. Dit keer ben ik hem zelf aangegaan."


Bij afwezigheid van mannen als Gary Hekman en Sjoerd Huisman (in Spanje voor het WK) en Karlo Timmerman (schaatstraining) kregen anderen een kans op het podium. Durk Fabriek passeerde met zijn tweede plek Sjoerd Huisman in het klassement; hij staat nu tweede achter Hekman. "Ik heb geprobeerd voor de overwinning te rijden," aldus de Heerenveener van Gibo-Beka. "Er waren er ook die dat niet deden. Ze zaten wel mee, maar wilden niet op kop."


Fabriek werkte hard in de koers, evenals onder meer Hermen van der Wal, Ted Ooijevaar en Jan van Loon. Er waren tot het einde toe ontsnappingspogingen, maar het draaide uit op een massasprint.
"Het was Mark of ik. Het ging super," zei Horstens ploeggenoot Rick Smit, die als derde finishte en daarmee zijn eerste podiumplaats bij de 'grote mannen' behaalde.
Mark Horsten is Huisman ook gepasseerd in het klassement, hij staat nu derde. Met nog twee wedstrijden te gaan is er echter nog ruimte voor veranderingen.


De dagprijs in het ploegenklassement ging naar Skatemill-Powerslide met Horsten, Rick Smit, Hermen van der Wal en Ted Ooijevaar.


Dames (25 km)


Hilde Goovaerts was in Sneek bij de dames weer eens de sterkste. "Het ging niet zo hard vandaag," aldus de dame die meestal zelf het tempo van het peloton bepaalt. Margo van de Merwe uit Wolvega werd tweede, de Vlaamse Britta Vantournhout derde.


"Ik ben erg blij met de tweede plaats," zei Margo van de Merwe. De Friezin boekte eerder dit seizoen haar eerste overwinning in de Megapool.nl Holland Inline Cup in Lisse. "Het is mooi als je hier hoog kunt eindigen met alle sterke dames aan de start."


Er waren diverse uitlooppogingen, onder meer van Carla Zielman uit Steenwijkerwold. Op het gladde asfalt en met een vrij stevige wind lukte het niemand uit de greep van het peloton te komen.
Hilde Goovaerts gaat met tien zeges ruim aan de leiding in het klassement. De eindoverwinning kan de 32-jarige Vlaamse niet meer ontgaan, waarmee ze voor de vijfde keer op rij de landelijke competitie op haar naam zal schrijven.


De Australische Brooke Lochland, die in het Spaanse Gijón is in verband met het komend WK, kon haar tweede positie in het klassement niet verdedigen. Jannitta Spigt, die als vijfde eindigde, blijft derde in de rangschikking.


Beloften (30 km)


Thijs Smets heeft in Sneek zijn derde triomf van dit seizoen bij de beloften geboekt. De Vlaardinger liet in de eindsprint de Belg Karel Meulders en Frank Posthumus (Groningen) achter zich.


De rit draaide op het snelle, niet selectieve parcours uit op een massasprint, ondanks diverse uitlooppogingen. ''Wel vervelend als iedereen erbij blijft. Ze komen je links en rechts voorbij, je moet steeds je positie in de gaten houden," aldus de winnaar. "In de laatste ronde zat ik op een gegeven moment op de 12e plek. Toen kreeg ik het wel even benauwd. Maar ik ging op kop het laatste rechte stuk op, en niemand kwam er meer voorbij."


Met zijn snelle sprint pakte Smets ook alle eerste premies. Bij de aanvallers behoorden Nederlands kampioen Sjaak Schipper, die uiteindelijk zevende zou worden, en Peter Nauta, oud-nationaal schaatskampioen bij de B-rijders, die als zesde eindigde. Met twee ronden te gaan vertrokken Hans van de Wetering en Bram Versteeg, maar ook zij werden in de laatste ronde teruggehaald.


Smets, nationaal wegkampioen bij de junioren, had bij de SBN dispensatie aangevraagd om bij de beloften te mogen starten en vanaf heden als senior te worden beschouwd. Er was tegelijkertijd een juniorenbaanwedstrijd in Haulerwijk, maar daar had Smets volgens eigen zeggen niets meer te zoeken met zijn tiende plaats in het klassement. Bij de beloften kon hij zijn positie in het klassement nog opkrikken en zich wellicht in de kijker rijden voor een ploeg voor volgend seizoen. Hij kreeg evenals Jurrian Haasjes, die vierde werd, dispensatie.


Nick Roetman blijft met zijn 13e plaats leider in het klassement. Het gaat iets beter met zijn scheenbenen, waar hij de laatste weken veel last van had. Sjaak Schipper en Jurrian Haasjes zitten hem in de rangschikking op de hielen. Vincent Riemersma, terug van vakantie, verstevigde zijn vierde positie door 9e te worden in de uitslag. "Mijn doelstelling begin dit seizoen was om bij de eerste tien te eindigen, dus dat wordt ruimschoots gehaald."


Veteranen (20 km)


Rob Jager schreef de veteranenetappe op zijn naam. De Utrechter was de snelste in de eindsprint vóór Carlo van der Zwan en Paul van de Ven.


"Eindelijk luistert hij eens naar mij," zei zijn coach John Davis voldaan. "Gaan met nog een ronde op het bord en niet meer omkijken."
Dat deed Jager, en hij sloeg een gaatje. Van der Zwan sprong met hem mee. Halverwege de ronde van 1325 meter viel Jager even stil, omdat er toch wel veel wind stond. Van der Zwan ging door, maar Jager kon hem op het laatste rechte stuk overtroeven. Voor de plaatsen twee en drie moest de jury de finishvideo bekijken.


"Ik had er wel vertrouwen in. Even herstellen en ik kon weer doorgaan. Ik wist dat ik snel was," aldus Rob Jager, die ook de eerste wedstrijd in Brakel won. Dat Jagers podiumambities nog weleens verzandden in goede bedoelingen, kwam deels omdat hij met zijn krachten smeet op de verkeerde momenten. Anderzijds kwam Davis' Londen-Engels niet altijd duidelijk over op Jager.


Er ontstond al vroeg in de wedstrijd een kopgroep met Jager, Van der Zwan (Heerde), Jacob Drenth (Oostwold) en Meindert Timmerman (Leeuwarden). Paul van de Ven (Cruquius) sloot daar later bij aan. Pogingen van Nederlands kampioen Geert Kruims, tweede in het klassement, om het gat vanuit het peloton te overbruggen mislukten.


Rob Jager sprong met deze zege van de vijfde naar de tweede plaats in het klassement (131,2 punten), net voor Kruims (130,1). Behalve Rob Jager stond geen van de vluchters hoog in het klassement. Henk Lankhof staat nog altijd eerste, met 134 punten maar tot nog toe zonder overwinning. Hij werd in Sneek 20e.


Uitslagen:

http://www.skatepodium.com/Klassement/Megapoolnl_World_on_Wheels/Uitslagen