Ingezonden persbericht

Persbericht 30 augustus 2008

Frysk Festival trekt 23.000 toeschouwers

Het Frysk Festival 2008 heeft tijdens het tiendaagse cultuurevenement van 22 tot 31 augustus 23.000 toeschouwers getrokken. De grote publiekstrekkers waren met name de locatievoorstellingen Lân, Rite fan Wetter, Compagnie Marius, Vertigo, Gleone Gloede en Opera Spanga. De organisatie noemt het resultaat positief voor een festival dat nieuw leven moet worden ingeblazen. De laatste editie van het Frysk Festival was in 2000.

Het programma van het festival bestond voor een aanzienlijk deel uit gratis voorstellingen. Van de 22.800 kaartjes voor de verkoop zijn er ruim 14.000 verkocht. ,,Artistiek is het festival meer dan geslaagd, getuige de reacties van het publiek en de recensies in de media", aldus voorzitter Gerard van Klaveren van het Frysk Festival. De organisatie van het Frysk Festival had voor aanvang wel op meer bezoekers gehoopt, met name bij de kleinere, intieme voorstellingen.
Artistiek leider Guy Coolen ziet het festival als een belangrijke en nieuwe impuls voor Friese theatermakers. ,,De eigen producties als Lân en Rite fan Wetter waren een groot succes. Ook de Fries-Vlaamse samenwerkingsprojecten als de jongerenopera Platée en Twee Oude Vrouwtjes liepen goed. '' Volgens Coolen zijn de reacties van de artiesten op het festival entho usiast. ,,Ze hebben vooral genoten van discussies die na de voorstellingen op gang kwamen met de bezoekers. '' De artistiek leider hoopt dat er over twee jaar opnieuw een Frysk Festival wordt georganiseerd om verder uit te kunnen bouwen wat er nu is neergezet.

Het openingsweekend van 22 t/m 24 augustus stond ruim in de belangstelling met het grote openingsfeest op de Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, de jazzdag en de poëziedag. Dinsdag 26 augustus ging publiekstrekker 'Rite fan Wetter' in première, de locatievoorstelling op de Hofmar bij 't Heidenskip. Het slotweekend was gereserveerd voor de popmuziek met het festival Blend en het themaconcert Reykjavik Calling! met drie IJslandse bands. Grote verrassing van het Frysk Festival was Vertigo, de samenwerkingsproductie tussen Friese beeldend kunstenaars en theatermakers.

Het Frysk Festival is mogelijk gemaakt met steun van NUON, provincie Fryslân, Friesland Bank, Friesland Foods en de gemeenten Leeuwarden, Smallingerland, Heerenveen en Sneek.

http://www.fryskfestival.nl/

---