IERSE MIDDAG in CULTUURPARK DE HOUT

De Ierse folkband CUAN met de virtuose 'uilleann pipe'-spelers Conor Lamb en Aaron Hagan op zondag 31 augustus 2008 in de Hout te Alkmaar.

Op zondagmiddag 31 augustus 2008 organiseert de stichting The Irish Spirit i.s.m. de Stichting Cultuurpark de Hout een Ierse middag in en rond de muzieknis in de Alkmaarderhout.

Een muziekmiddag met veel traditionele Ierse volksmuziek, 2 folkbands uit de regio treden op om 14.00 uur begint Irish Red en om 15.15 uur Wheelbarrowband. Een bijzonder optreden om 16.30 , rechtstreeks uit Ierland, de band Cuan met Conor Lamb, Deirdre Galway, Aaron Hagan and Brian Connolly. Tot slot zullen alle muzikanten met elkaar het podium betreden om gezamenlijk de middag af te sluiten.

Rond de muzieknis in de Alkmaarderhout (muziektuin) zijn er verder informatiekramen van de landelijke Ierse vereniging "The Claddagh", het Ierse Toeristenburo en de uitgever van SoBritish&Irish. Boekenantiquariaat "Fenix" uit Amsterdam brengt vooral boeken uit Ierland, Wales, Schotland en de Keltische cultuur mee. Voor hen die hun cd-collectie willen uitbreiden, is "Gealforce" met een grote sortering Keltische muziek aanwezig. De instrumentenbouwers Brendan White (bodrhans), Ruud v.d. Berg. SR. (Vlaamse en Franse doedelzakken) en Marc van Daal (uilleann pipes) beloofden te komen. En ook zullen kramen met Keltische siersmeedkunst en keramiek aanwezig zijn. Ook zal Pub/Restaurant The Irish Cottage uit Oude Niedorp niet ontbreken op deze Ierse middag. Uiteraard zullen er Ierse hapjes en drankjes verkrijgbaar zijn.

De muziekmiddag op 31 augustus a.s. vindt plaats in het Cultuurpark De Hout (in het park nabij het MCA) en begint om 13:00 uur en is natuurlijk vrij toegankelijk. Informatie bij de Stichting The Irish Spirit (info@theirishspirit.nl en tel. 0226-318191) en de Stichting Cultuurpark de Hout (info@cultuurparkdehout.nl)

Informatie over optredende bands:

The WheelbarrowBand
De Wheelbarrowband bestaat inmiddels uit 7 gedreven muzikanten. Van links naar rechts Paul Moes: zang, Josina Poland: zang en gitaar, Inge Sijnesael: zang en Keltische harp, Carl Grootjes: zang, bodhran en whistles, Ron Bakker: zang, gitaar en accordeon en Fons Sijnesael: zang en gitaar. Deze Noord-Hollandse folkband vindt zijn oorsprong in de pub The Irish Cottage en legt zich vooral toe op de minder bekende Ierse en Schotse songs en tunes. Omdat enkele leden van de band vlakbij de pub wonen, wordt vaak de 'wheelbarrow' (kruiwagen) gebruikt om de instrumenten te vervoeren. Een interessant detail: de eigenaar van de pub, Paul Moes, beter bekend als de 'singing landlord', maakt deel uit van deze bijzondere folkband.

Irish Red
Irish Red, een uit het hart van West-Friesland afkomstige band die zich met liefde toelegt op Ierse muziek, is ontstaan in het voorjaar van 2005. Centrale figuur bij het ontstaan was zangeres Joost de Moel. Zij interesseerde zich al geruime tijd voor de Ierse muziek en ging op zoek naar geestverwanten. Deze vond ze in de persoon van James Zwaag en Ton Oudejans, die ze ontmoette bij The Gathering, een club voor liefhebbers van de Ierse cultuur.

Naast traditionele en moderne muziek staan ook eigen composities op het repertoire.

Het repertoire van Irish Red bestaat uit traditionele en moderne Ierse muziek.

Zangnummers staan centraal. Binnen de zangnummers legt Irish Red zich toe op twee stijlen: de vlotte 'up tempo'- song met pop-achtige invloeden en de ballad. Deze laatste is de specialiteit van zangeres Joost. Ook voor de 'instrumentaaltjes' op het repertoire geldt dat het ofwel (eeuwen-) oude stukken zijn, opgedoken uit de schatkist van de rijke Ierse traditie, ofwel moderne stukken, gecomponeerd door Ierse musici die op dit moment toonaangevend zijn. Ofschoon Irish Red haar muziek voor het leeuwendeel 'leent' van de oude en de nieuwe meesters (en meesteressen), schrijft de band ook eigen werk. Ook deze composities (zowel zangstukken als instrumentaal werk) pronken bij optredens op de 'setlijst'.

Belangrijkste kenmerk van het gehele Irish Red-repertoire is het sterk melodische karakter van de muziek. Nu eens ademen de melodieën die typisch Ierse melancholie, dan weer sprankelen ze van optimisme en levenslust. En een enkele keer rieken ze een beetje naar jazz.

De bezetting van Irish Red is:

Joost de Moel - zang en percussie

James Zwaag - accordeon, piano, gitaar en percussie

Ton Oudejans - gitaar en zang

Cuan
De Ierse band Cuan komt eind augustus naar Holland. Na twee succesvolle tournees in 2007 is dit muzikale kwartet verder in kwaliteit gegroeid. De muzikanten van Cuan zijn in staat met ingewikkelde melodieën en karakteristieke opwindende Ierse ritmes het publiek uit zijn dak te laten gaan. De band bestaat uit: Conor Lamb - uilleann pipe en tinwhistle
Aaron Hagan - uilleann pipe en tinwhistle en fluit Deirdre Galway - gitaar
Brian Connolly - banjo en mandoline
Beïnvloed door pipers als Padie Keenan en John McSherry, hebben Conor Lamb en Aaron Hagan gekozen voor een moderne, levendige maar respectvolle benadering van traditionele muziek. De combinatie van twee uilleannpijpen geeft Cuan een heel eigen geluid. Conor Lamb begon reeds op jonge leeftijd met pianoles. Spoedig daarna kwam hij in aanraking met de traditionele Ierse muziek. Eerst bespeelde hij de tin-whistle, een paar jaar daarna kwam zijn passie voor de uilleann pipes (de Ierse doedelzak). De laatste jaren heeft Conor getourd met de Ierse formatie Craobh Rua en de met de Ierse dans-show "Rhythm of the Dance". Hiermee heeft hij getoerd door Australië, Amerika en Europa. Brian Connolly leerde van zijn grootvader uitstekend mandoline en banjo spelen. Als mede-oprichter van de band "Craobh Rua", heeft Brian internationale erkenning gekregen. Hij mag worden beschouwd als één van beste banjospelers in Ierland. Deidre Galway groeide op in een meer klassieke muziekomgeving. Tijdens haar jeugd studeerde zij piano, klarinet en gitaar. Op de middelbare school kwam zij in aanraking met de traditionele Ierse muziek. Zij werd besmet door het "folk-virus", en speelde al enige tijd samen met Conor Lamb. Kortom de Ierse band Cuan bestaat overwegend uit jonge topmuzikanten, die met veel enthousiasme, energie en hartstocht traditionele muziek maken op hoog niveau.


-----------------------
PERSBERICHT

Datum: augustus 2008
Contactpersoon: Michael Teekens
Tel. 0226-318191 / mob. 06-53972236
Email: m.teekens@quicknet.nl
Website: www.theirishspirit.nl
Contactpersoon: Jose Schaper / Cultuurpark de Hout Tel: 072-5122422 / mob. 06-41603652
Email joseschaper@hotmail.com
Web-site: www.cultuurparkdehout.nl


---- --