Ingezonden persbericht


Persbericht

Het meest swingende Afrikaanse filmfestival in Europa met recente speelfilms, korte films, documentaires, debatten met dit jaar Leadership als centraal thema.

Africa in the picture film festival

11e editie | 3 t/m 10 september 2008
Het Ketelhuis - Westergasfabriekterrein, Pazzanistraat 4 Amsterdam

Tevens festivalfilms in
Rotterdam (Lantaren/Venster), Den Haag (Filmhuis Den Haag), Breda (Chassé Cinema), Nijmegen (LUX) en Den Bosch (Verkadefabriek)

Van 3 t/m 10 september vindt de elfde editie plaats van Africa in the Picture Film Festival. Leadership is een centraal thema op het festival dat 50 films vertoont uit Afrika en van regisseurs van Afrikaanse origine. Nieuwe hoofdlocatie is Het Ketelhuis op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Daarnaast zijn festivalfilms te zien op de vertrouwde locaties in Lantaren/Venster in Rotterdam, Filmhuis Den Haag, Chassé Cinema in Breda, LUX in Nijmegen en de Verkadefabriek in Den Bosch.

Leadership, daar draait het allemaal om in 2008. In de VS lijkt de eerste Afro-Amerikaanse president in aantocht te zijn en op het Afrikaanse continent zijn volop verkiezingen. In sommige landen blijven democratische verkiezingen nog regelmatig een utopie en veroorzaken niet zelden totale burgeroorlogen. Reden voor Africa in the Picture om in de programmering het licht te laten schijnen op leadership. Met 50 iconen op onze posters uit heden en verleden van onze geschiedenis!

Zo onderzoekt FANGAFRIKA van Staycalm! Productions de rol van rappers en dj's in het Burkinabese politieke proces en vechten jongeren uit de Ghanese sloppenwijken zich letterlijk via bokswedstrijden naar een betere toekomst in THE FIGHTING SPIRIT van de Ghanese George Amponsah.

Een andere hoofdfilm dit jaar is het prachtige TERRA SONAMBULA - Sleepwalking land van Teresa Prata. Een magisch realistische film over de gevoelige Muidinga in het door oorlog verwoeste Mozambique. Muidinga vindt een dagboek naast een lichaam. Het is het dagboek van Farida die op een oud schip op zee woont en haar zoon zoekt. Muidinga is ervan overtuigd dat hij de verloren zoon in het dagboek is. Samen met Tuahir, een oude verhalenverteller, gaat hij op zoek naar zijn moeder.

Behalve de vaste programmaonderdelen met recente producties uit Afrika en films uit Europa, Noord en Zuid-Amerika van regisseurs van Afrikaanse origine heeft het festival nog enkele speciale onderdelen:

The Road to Obama
De eerste Afro-Amerikaanse president is in aantocht; Barack Obama! De hele wereld is in de ban van deze charismatische toekomstige wereldleider, zoon van een Keniase migrant. Men gelooft weer in verandering. Donderdag 4 september vindt een campagne-avond met de 'Democrats Abroad' - in Nederland woonachtige Amerikaanse delegates en democraten - plaats over het fenomeen Obama. Met een speciale vertoning van de indrukwekkende documentaire CHISHOLM '72 van Shola Lynch waarin de Afro-Amerikaanse onderwijzeres Shirley Chisholm zo uit het niets zich in 1972 verkiesbaar stelt voor het presidentschap.

Gay Africa
In Afrika is homoseksualiteit nog steeds een groot taboe, zelfs zwaar strafbaar. Daarom maandag 8 september een avond vol films over de strijd, de liefdes, het gedwongen verzwijgen van zwarte, gekleurde en latino homo's en lesbo's. Met o.a. AFTER NINE (Sechaba Morojele), een grensverleggende miniserie uit Zuid-Afrika die miljoenen aan de tv gekluisterd hield met de geheime liefdesaffaire tussen China en de sexy Hector.

Angola in the Picture
Op 6 september zijn er na 16 jaar weer parlementsverkiezingen in Angola. De laatste verkiezingen leidden tot een burgeroorlog van 27 jaar. Speciale aandacht aan Angola op het moment suprême. De klassieke verboden film SAMBIZANGA, van Sarah Maldoror, over de vrijheidsstrijd in Angola van 1971, kan hierbij niet ontbreken. Een feestelijke avond vol muzikale en politieke films die wordt afgesloten door een live Angolese DJ.

African Open Air
Vanaf 22 augustus organiseert Africa in the Picture opnieuw gratis openluchtvoorstellingen in zeven Amsterdamse stadsdelen. De aftrap is 22 augustus bij Bioscoop Het Ketelhuis, Westergasfabriekterrein met de film LUMUMBA van de Haitiaanse regisseur Raoul Peck. Check de website voor overige locaties.

Your Hood in the Picture
En wegens succes opnieuw Your Hood in the Picture, de filmbattle van de stadsdelen tussen Amsterdamse jongeren. In samenwerking met AT5 maken de jongeren, begeleid door professionele filmmakers, zelf een filmpje over de eigen buurt en de bijbehorende straattaal. De filmpjes worden vertoond tijdens African Open Air en op AT5.

Met dank aan alle sponsors:
Gemeente Amsterdam DMO Kunstenplan 2005-2008 , Stichting DOEN, Hivos/NCDO Cultuurfonds, Filmfonds, SNS Reaal Fonds en anderen.

PERSVOORSTELLINGEN AFRICA IN THE PICTURE FILM FESTIVAL

Donderdag 21 augustus & Vrijdag 28 augustus
Het Ketelhuis, Amsterdam
Meer hierover in een volgend persbericht.

www.africainthepicture.nl
vanaf 20 augustus het hele programma online