LLiNK

Rotterdam, 18 augustus 2008

-PERSBERICHT-

Bekende Nederlanders slachten dieren voor kookprogramma Eet Smakelijk!

Programma toont de waarheid achter elke maaltijd

Vanaf woensdag 3 september start LLiNK met het nieuwe programma Eet Smakelijk! In elke aflevering gaat een bekende Nederlander samen met een vriend of vriendin en topkok Leon Mazairac een overheerlijke maaltijd bereiden. Om de beste kwaliteit te garanderen, worden de verse ingrediënten zo dicht mogelijk bij hun oorsprong bij elkaar gezocht. De kaas komt van de ambachtelijke kaasmakerij en de groenten van de biologische boer om de hoek. Deze blijken tien keer geuriger en smakelijker dan die in de supermarkt. Het houdt ook in dat het stukje vlees of vis vers moet zijn. Hiervoor moet de BN-er onder begeleiding de handen uit de mouwen steken. Het lammetje of de kip moet tenslotte eerst worden geslacht voor het stukje vlees op het bord kan belanden. Deze reality check kan bij sommige mensen hard aankomen.

Eerste aflevering
In de eerste aflevering gaat acteur Horace Cohen samen met zijn goede vriend, Damien Hope (TMF presentator) en kok Leon Mazairac op Texel een maaltijd bereiden met lamsvlees. De twee mannen zien dat een jong schaap dat eerst nog vrolijk in de wei stond, onder hun ogen met een kogel om het leven gebracht, waarna het van de huid wordt ontdaan. Daarna maakt de slager het karkas schoon door de ingewanden te verwijderen. Dit heeft veel indruk bij ze gemaakt. 'Zoiets maak je als stadsjongen niet vaak mee', aldus Horace. Hoe lekker smaakt de maaltijd als ze de voorbereiding van A tot Z hebben meegemaakt?

BN-ers
In de zes afleveringen van Eet Smakelijk! komen de volgende bekende Nederlanders langs om een maaltijd te bereiden: 3 september: Horace Cohen en Damien Hope (lam)
10 september: Frits Huffnagel en Arjen Lakerveld (koe) 24 september: Jan Vayne + Jos Mans (kip)
8 oktober: Arie Boomsma + Justin Jansen (wild)
15 oktober: Katja Herbers en Bracha van Doesburg (kreeft) 29 oktober: Henk en Louise Schiffmacher (varken)

Leon Mazairac
Chefkok Leon Mazairac (1978) is een autoriteit op het gebied van goed en lekker eten. Hij heeft twee kookscholen waar hij verschillende workshops verzorgt en hij is eigenaar van Restaurant Podium in Utrecht, een restaurant met een zeer verfijnde keuken. Leon heeft gestudeerd aan de zeer gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België. Na zijn opleiding heeft hij bij meerdere restaurants in Parijs gewerkt, waaronder het 3-sterren Restaurant Le Pre Catalan en het 3-sterren restaurant Alain Ducasse.

De weg van het voedsel
Met het programma wil LLiNK de kijkers laten zien welke weg het voedsel aflegt en wat er mee gebeurt voor het bij iemand op een bord ligt. Iets wat niet iedereen meer weet tegenwoordig. Het programma laat ook zien dat de ingrediënten voor een lekkere maaltijd niet altijd van ver hoeven te komen en dat biologische producten heerlijk smaken.

Eet Smakelijk!, vanaf woensdag 3 september zes afleveringen rond 21:50 uur op Ned 3

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---


Noot voor de redactie,