NCRV

Achter de voordeur

Nieuwe serie Achter de voordeur brengt buren samen

Woensdag 3 september 2008
20.50 uur, Nederland 2

Nederlanders maken nauwelijks meer tijd voor een praatje met de buren. Maar wat kunnen de mensen die bij je in de straat wonen eigenlijk voor je betekenen? Het nieuwe zesdelige NCRV-programma Achter de voordeur laat buren in elkaars huis snuffelen en ontzenuwt gaandeweg vooroordelen en aannames. De eerste aflevering is vanaf woensdag 3 september op Nederland 2 te zien.

Achter de voordeur kijkt in willekeurige straten in Nederland. Aan de hand van een foto van een buurman of buurvrouw kunnen bewoners aangeven wat ze weten van die persoon; wat is zijn/haar woonsituatie? Is de buur gelukkig? Of weten ze helemaal niets? Dan krijgen ze de voordeursleutel en mogen ze door het huis van de onbekende buur wandelen. Deze kijkt mee vanuit een busje. Kasten opentrekkend en onder het bed snuffelend, ontstaat een beeld van de bewoner. Aan het einde van de âbezichtigingâ is er een filmpje te zien waarin de bewoner van het huis vertelt over zichzelf en wat hem of haar bezig houdt. Tijdens een ontmoeting tussen de buren worden de laatste vragen beantwoord: ze zijn geen vreemden meer voor elkaar.

In de eerste aflevering is Zohra uit Zoetermeer te zien. Voor veel mensen uit haar straat is zij 'de hoofddoek' die af en toe voorbijloopt. Zij is echter een jonge ambitieuze vrouw, gevlucht op 8 jarige leeftijd uit Afghanistan. Zohra is nu 4e jaars studente medicijnen. Slechts weinig mensen in haar straat kennen haar verhaal.