Erasmus Universiteit Rotterdam

EGPA-congres 2008: Innovatie in de publieke sector, kan dat wel?

Datum
Van: 03 september 2008 10:00
Tot: 05 september 2008 16:00

---

Locatie:
Woudestein, congrescentrum M-gebouw

Innovatie in de publieke sector, kan dat wel?

Een innovatieve publieke sector, is dit een contradictio in terminis? Is innovatie en innovatief vermogen alleen maar voorbehouden aan bedrijven? Deze vragen staan centraal op het internationale congres 'Innovatie in de Publieke Sector' dat georganiseerd wordt door de vakgroep Bestuurskunde van de Faculteit der Sociale Wetenschappen voor de European Group for Public Administration (EGPA). Het Europese discussieplatform over de werking van het openbaar bestuur brengt dit jaar wetenschap en praktijk bij elkaar op de Erasmus Universiteit Rotterdam van 3 tot 6 september 2008.

Op het congres spreken onder anderen mevr. A. Bijleveld-Schouten, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, mr. I. Opstelten, burgemeester gemeente Rotterdam en mr. J.W. Holtslag van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Zij buigen zich samen met 400 deelnemers uit een groot aantal Europese landen over de vraag of innovatie en de overheid wel een gelukkig huwelijk kennen, gezien het bureaucratische karakter van de publieke sector en de administratieve lasten. Of is de publieke sector juist bij uitstek innovatief, gelet op de maatschappelijke problemen waarvoor zij een antwoord moet zoeken, zoals leefbaarheid, veiligheid, wateroverlast of vergrijzing? Deze problemen vragen een complexe belangen- en waardenafwegingen.

Juist het politieke karakter van de overheid zorgt ervoor dat we op een ander manier naar innovatie en innovatief vermogen moeten kijken, en wel op een manier die recht doet aan specifieke complexiteit van de overheid. Daarbij is de ultieme toetssteen niet zozeer effectiviteit en efficiency maar de legitimiteit van het overheidsoptreden. Onder welke condities vindt publieke innovatie plaats, op welke wijze kan het worden gestimuleerd, wat zijn interessante best practices?

De European Group of Public Administration is een platform voor discussie tussen wetenschappers en practionners die zich bezighouden met de werking van het openbaar bestuur.

Meer informatie over het programma: www.eur.nl/fsw/egpa