Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Bètawetenschappen

25 augustus 2008

Beeld herkennen op de tast erg moeilijk

Een beeld op de tast herkennen aan de hand van een reliëftekening blijkt erg moeilijk. Geblinddoekte proefpersonen beschrijven een afbeelding van een envelop bijvoorbeeld als een rechthoek en een driehoek. Ze kunnen de vorm wel natekenen, maar pas bij het daadwerkelijk zien van hun schets herkennen ze de afbeelding. Dat blijkt uit onderzoek van natuurkundige Maarten Wijntjes, die op 3 september promoveert aan de Universiteit Utrecht. Van de proef is een filmpje beschikbaar.

Proefpersonen werden tijdens het experiment geblinddoekt en gevraagd om een reliëftekening op de tast te onderzoeken. De simpele lijntekeningen van bijvoorbeeld een envelop of hamer werden op de tast in veel gevallen niet herkend. Wel konden ze hierna uit hun hoofd de afbeelding natekenen. Pas bij het bekijken van de tekening herkenden ze het voorwerp.

Stukjes informatie

Een reliëftekening 'bekijken' op de tast blijkt erg moeilijk. Dit komt doordat bij het voelen de informatie stukje bij beetje binnenkomt, terwijl bij een visueel beeld het hele patroon in één keer door de hersenen herkend wordt. De motorische gegevens, oftewel wat iemand gevoeld heeft en waar, worden tijdens het voelen wel opgeslagen. De persoon kan de afbeelding daarom daarna wel natekenen. Pas aan de hand van de eigengemaakte tekening is het mogelijk het voorwerp te herkennen.

Geheugensteuntje

Mensen hebben dagelijks te maken met informatie die ze stukje bij beetje binnenkrijgen, maar graag in één keer zouden willen herkennen. Daarom is hoofdrekenen zo moeilijk en gaat het onthouden van telefoonnummers beter als we eerst een aantekening op een kladpapiertje maken. Mensen die blind zijn geboren, zijn over het algemeen ook niet goed in het herkennen van reliëftekeningen op de tast. Zij missen een visueel beeld van een voorwerp en kunnen daarom de versimpelde afbeelding op een plat vlak niet aan het voorwerp koppelen.

Filmpje

Een voorbeeldfilmpje van het experiment is te vinden op: www.phys.uu.nl/~wijnt102/movies.html

Meer informatie

Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 9300, perscommunicatie@uu.nl.