Rijksuniversiteit Groningen

Radiation therapy in pituitary adenomas

Datum: 03 september 2008

Promotie: A.C.M. van den Bergh, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Radiation therapy in pituitary adenomas

Promotor(s): prof.dr. J.A. Langendijk, prof.dr. B.H.R. Wolffenbuttel

Faculteit: Medische Wetenschappen

Radiotherapie veilig en effectief bij behandeling goedaardige hersentumor

Wanneer een niet-functionerend hypofyse adenoom (NFA), een goedaardige tumor in het hoofd, chirurgisch wordt verwijderd, blijft er zeer vaak een resttumor achter. Deze kan opnieuw gaan groeien. Met radiotherapie ("bestralen") kan dat in een groot deel van de gevallen veilig en effectief voorkomen worden. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Fons van den Bergh.

Over het toepassen van radiotherapie bij de behandeling van NFA bestaat wereldwijd geen overeenstemming. Uit angst voor bijwerkingen wordt radiotherapie vaak niet toegepast of uitgesteld. Uit het onderzoek van Fons van den Bergh blijkt dat het direct postoperatief geven van radiotherapie een zéér gunstig effect heeft op het onder controle houden van de tumor. Bestralen lijdt niet tot meer bijwerkingen, in vergelijking met niet of uitgesteld toepassen, en tast de kwaliteit van leven niet aan. Uit het onderzoek blijkt tevens dat Tyrosine Positron Emissie Tomografie (PET), een nieuwe beeldvormende techniek, zeer geschikt is om de activiteit van de tumor te volgen. Dit heeft een toegevoegde waarde voor de behandeling.

Fons van den Bergh (Halsteren, 1960) studeerde geneeskunde te Rotterdam en werd in Utrecht opgeleid tot radiotherapeut-oncoloog. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdelingen Radiotherapie en Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij werkt thans als radiotherapeut-oncoloog in het UMCG en het Martiniziekenhuis. De titel van zijn proefschrift luidt: "Radiation therapy in pituitary adenomas".