Vrije Universiteit Amsterdam

Met één ingreep af van staar, bril én leesbril


* Startdatum03-09-2008


* Tijd13.45


* LocatieAula


* TitelGeometry, optics and mechanical modelling of the human lens during accommodation. Towards developing an accommodative intraocular lens


* PlaatsAula


* SprekerE.A. Hermans


* Promotorprof.dr. R.M. Heethaar


* OnderdeelVU medisch centrum


* WetenschapsgebiedMedisch


* EvenementtypePromotie

De onderzoeksgroep fysica en medische technologie van VU medisch centrum verdiepte zich in de werking van het oog en ontdekte dat het mogelijk is om mensen met één ingreep zowel van hun staar als van hun bril af te helpen. De oplossing: een flexibele kunstlens. Inmiddels is de mechanische en optische werking van de accommoderende kunstlens getest in een kunstmatige opstelling met ogen van varkens. Een varkensoog lijkt namelijk erg veel op een mensenoog. De resultaten van de experimenten zijn zeer positief. Met de lens is het mogelijk om zowel van veraf als van heel dichtbij, tot wel 16 cm, scherp te kunnen zien.

De onderzoekers van VU medisch centrum hebben nauw samengewerkt met het Amerikaanse bedrijf Advanced Medical Optics. De volgende stap is om het ontwerp verder te optimaliseren, zodat de accommoderende kunstlens over enkele jaren in een menselijk oog kan worden geïmplanteerd. In de verdere toekomst kan de lens misschien zelfs een oplossing vormen voor mensen die geen staar hebben, maar alleen van hun leesbril afwillen.

Voor meer informatie over de werking van de lens: http://www.eyepower.nl/TurtleLens.html