Vereniging FME-CWM

PERSUITNODIGING: Industrie opent winkel met 1001 Klimaatoplossingen bij Binnenhof

3 september, 9.00 uur, Plein, Den Haag.

Op 3 september opent FME de 1001 Klimaatoplossingenwinkel op het Plein in Den Haag. In deze tijdelijke shop worden tientallen klimaatoplossingen van de technologische industrie aan de man gebracht. De winkel staat bij de ingang van de Tweede Kamer zodat de politiek niet meer om de klimaatoplossingen heen kan. Ze zijn er, ze zijn te koop. Deze demonstratie van de technologische industrie maakt deel uit van de campagne 1001 Klimaatoplossingen die deze zomer is gestart.

Minister Cramer komt duurzaam inkopen bij winkelier Jan Kamminga Gedurende twee dagen zullen sleutelfiguren uit politiek, bestuur en bedrijfsleven de winkel bezoeken. Minister Jacqueline Cramer van VROM is de eerste klant, op woensdag 3 september om 9.00 uur. Zij zal worden vergezeld door Miriam de Rijk, directeur Vereniging Natuur en Milieu. FME-voorzitter Jan Kamminga zal hen beiden als winkelier langs de schappen leiden en vertellen hoe de overheid met deze producten de klimaatdoelstellingen van het kabinet snel kan bereiken. De minister zal aansluitend een speech houden. Ook mevrouw De Rijk zal een korte reactie geven.

De campagne 1001 Klimaatoplossingen heeft een duidelijke boodschap richting politiek: De wereld kampt met een klimaatprobleem. Het kabinet heeft grote ambities om dit klimaatprobleem aan te pakken. De technologische industrie heeft de oplossingen. Dus: Koop deze innovatieve klimaatvriendelijke producten, investeer duurzaam, regel consumentenkrediet en pas waar nodig regelgeving aan. Omdat FME nauwelijks beweging ziet bij de overheid, zet de brancheorganisatie van de technologische industrie de winkel op een steenworp afstand van het Binnenhof. Als de overheid niet naar de industrie komt, komt de industrie naar de overheid.

Overheidsregels frustreren klimaatoplossingen
De technologische industrie heeft de afgelopen maanden talloze voorbeelden verzameld van drempels die er zijn voor bedrijven om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Zo laat duurzaamheid in aanbestedingstrajecten nog veel te wensen over. Volgens FME is Rijkswaterstaat op de goede weg en daar kunnen provincies en gemeenten vaak een voorbeeld aan nemen. Voorbeeld: ARO Electronics heeft een LED-straatverlichting ontwikkeld die tot 80% energiebesparing oplevert. Toch kiezen overheden vaak voor straatverlichting die in aanschaf goedkoper is, omdat ze met jaarbudgetten werken. De energiewinst en kostenbesparing die op termijn wordt behaald, horen zwaarder te wegen. Een ander voorbeeld is NXP, dat een greenchip heeft ontwikkeld die in pc of notebook tot ruim 20% energiebesparing leidt. Als er nou een energielabel voor pcs zou komen, zoals dat er al is voor bijvoorbeeld wasmachines en autos, is dat een stimulans. De overheid moet dat regelen.

De industrie loopt ook aan tegen de gebrekkige continuïteit van het ondersteunende instrumentarium van de overheid. Een paar voorbeelden: van MEP naar SDE, de EIA en laatstelijk de IPC-regeling waarvan het budget eind augustus al blijkt te zijn uitgeput, terwijl bedrijven zeer veel tijd en geld in de voorbereiding van de aanvraag investeren. Zo kan de industrie niet innoveren.

Een greep uit de producten in de 1001 Klimaatoplossingenwinkel
* Oersterk en vederlicht staal voor autochassis 10% minder gewicht (Corus)

* EVV-diesel motoren 30% minder brandstof, 50% minder roetuitstoot (Daf Trucks)

* HRe-ketel 20% minder CO2-uitstoot, 20% minder energieverbruik (Remeha)

* Black&White verkeersbord nul energieverbruik (Brimos)
* Glare 15 tot 30% minder vliegtuiggewicht (Stork Aerospace)
* Energy & Light Manager tot 75% energiebesparing (ETAP)
* Elektromechanische lager minstens 30% energiebesparing (SKF)
* Zonneboiler opwekking duurzame energie, geen CO2-uitstoot (Heliomax)

* Passiefhuisconcept tot 80% energiebesparing (Brink Climate Systems)

* Sunweb zonnecel geen CO2-uitstoot (Solland Solar)
* Multifold E-drive elektrisch aangedreven metaalbuigautomaat tot 32% energiebesparing (Darley BV)

* Intelligent tunnellightingsysteem tot 80% energiebesparing (ARO Electronics en Dellux Technologies)

* Lange termijn energieopslagsystemen - tot 65% minder CO2-uitstoot (GTI)
Greenchip 20% minder energieverbruik (NXP)

De FME-1001Klimaatoplossingenwinkel staat op het Plein in Den Haag.

Openingstijden: woensdag 3 september van 9.00 tot 19.00 uur en donderdag 4 september van 9.00 tot 21.00 uur.

Campagne-informatie en beeldmateriaal zijn beschikbaar op www.1001klimaatoplossingen.nl. Op deze website worden ook alle klimaatoplossingen van de technologische industrie bijeengebracht.
---