Gemeente Asten


29-08-2008
Dagbestedingscentrum Asten en Someren in samenwerking met GGZ

De gemeente Someren realiseert samen met GGz Oost Brabant, Stichting De Boei, woCom en de gemeente Asten een dagbestedingcentrum voor mensen met een psychosociaal probleem. De samenwerkingsovereenkomst voor dit project wordt getekend op 3 september a.s., om 11.00 uur in het gemeentehuis van Someren. Aansluitend wordt een kort bezoek gebracht aan de toekomstige ruimtes, twee klaslokalen in het schoolgebouw aan de Acaciaweg.

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst onderstrepen de partijen hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het dagbestedingcentrum, zowel inhoudelijk als financieel. GGz Oost Brabant en Stichting De Boei zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de dagbesteding. Daarnaast dragen zij de komende 5 jaar bij in de kosten. Ook de gemeenten Asten en Someren doen dit. Wocom heeft, vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid, een éénmalige financiële bijdrage geleverd voor de aanschaf van de keuken.

Het dagbestedingcentrum krijgt de naam 'De Ontmoeting' en is bedoeld voor mensen met psychiatrische of psychosociale problemen. Vanuit Asten en Someren zijn ruim 700 mensen in behandeling bij de GGz (Geestelijke Gezondheidszorg) in Helmond. Het grootste deel van deze mensen woont gewoon thuis. Om aan te kunnen sluiten bij de samenleving zijn zij afhankelijk van aangeboden activiteiten en structuur. Deze voorzieningen liggen in Helmond. Dit blijkt in de praktijk vaak een té grote afstand te zijn, waardoor men op den duur geen activiteiten meer bezoekt. Daarom is de stap gezet naar een goed bereikbaar dagbestedingcentrum in Someren.

Het doel van de dagbesteding is leren om structuur in de dag aan te brengen, om te gaan met vrije tijd, in contact te komen met lotgenoten of andere contacten te herstellen. De dagbesteding biedt verschillende activiteiten aan afhankelijk van de persoonlijke wensen van de deelnemers. Zo kunnen de deelnemers cursussen volgen, deelnemen aan sport- en spelactiviteiten of uitstapjes.
Totdat de ruimte voor het nieuwe centrum is verbouwd, worden er tijdelijk activiteiten aangeboden in De Ruchte. Hieraan nemen nu al 12 mensen deel. Dit wordt door zowel de deelnemers, als door de gemeenten en initiatiefnemers als zeer positief ervaren.