Gemeente Breda

Tweede Stadsgesprek Diversiteit: van dromen naar daden

Woensdag 3 september van 17.30 tot 22.00 uur vindt het tweede Stadsgesprek over het onderwerp Diversiteit plaats in gebouw KOP.

Tijdens dit Stadsgesprek gaan burgers, vertegenwoordigers van vrijwilligers- en migrantenorganisaties, medewerkers van instellingen en de Gemeente Breda met elkaar in gesprek over verschillende thema's op het gebied van diversiteit en integratie.

Zowel het eerste Stadsgesprek, dat op 5 juni jl plaatsvond, als het tweede Stadsgesprek spelen een belangrijke rol bij de verdere invulling van het diversiteitbeleid voor de komende jaren. De thema's van het tweede Stadsgesprek gaan onder andere over diverse vormen van participatie (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, sport). Maar ook over het hebben van ambities en het goed afronden van de schoolcarrière, de relatie tussen allochtone ouderen en jongeren en kunst en cultuur.

Nieuwe manier van communiceren

Om het Diversiteitbeleid op een goede manier tot stand te brengen, is het nodig dat alle betrokkenen elkaar ontmoeten en het gesprek met elkaar aangaan. Het Stadsgesprek biedt hiervoor een prima mogelijkheid. Een nieuwe manier van communiceren, waarmee de gemeente de afgelopen maanden ervaring heeft opgedaan. De essentie van `Waarderend Vernieuwen', zoals deze nieuwe manier van communiceren wordt genoemd, is dat er niet over problemen, klachten of obstakels wordt gepraat. De deelnemers aan het Stadsgesprek krijgen de gelegenheid om te vertellen wat hun dromen voor de toekomst zijn. Vervolgens is het zaak te kijken hoe de gezamenlijke partijen, zoals de gemeente, migrantenorganisaties, bedrijven en instellingen, de ervaringen en voorstellen kunnen vertalen in concrete acties.

De uitkomsten van beide Stadsgesprekken bepalen voor een groot deel de inhoud van de nieuwe nota over het Diversiteitbeleid. Ook bij het verder uitwerken van deze nota blijft het actieve migrantenkader betrokken. De gemeente wil de nieuwe nota Diversiteit rond de jaarwisseling aan de gemeenteraad voorleggen.

Breda, 2 september 2008

Programma:

17.30 Ontvangst

17.40 Introductie, toelichting op het programma en spelregels Waarderend Vernieuwen

18.00 Markt: Toelichting op de zes thema's diversiteit door zes gespreksleiders

18.20 6 gesprekken + één internet/radiogesprek

19.10 Pauze

19.30 Toelichting volgende fase van het gesprek

19.40 Vervolg 6 gesprekken + één internetgesprek

20.30 Buffet

21.15 Plenair korte presentaties van vernieuwingsinitiatieven

21.45 Laatste woorden

22.00 Einde