Bredeschool.nl

Jonge journalisten leren van De Digitale Krant

donderdag 28 augustus 2008

Stichting Krant in de Klas leert jongeren meer over de nieuwswaarde van online berichten. De bijbehorende website dedigitalekrant.nl is vernieuwd en vanaf deze week ook gericht vmbo-leerlingen.

Tot op heden richtte de site zich op leerlingen van het havo en vwo. Op verzoek van docenten staan nu ook opdrachten voor aspirant-journalisten uit het vmbo op de site. Jongeren zijn frequente websurfers, maar ze hebben moeite met het op waarde schatten van het nieuws of de zoekresultaten die in hun browser verschijnen. De digitale krant maakt jongeren meer mediabewust en stelt hen in staat om op een betere manier informatie te interpreteren. Veel educatieprogramma's voor online media zijn gericht op ICT. De Digitale Krant richt zich voornamelijk op het kritisch lezen van digitale informatie.

Stichting Krant in de Klas (KiK) is ontstaan uit een initiatief van de Nederlandse Dagbladpers (NDP) dat alle dagbladen verenigd. De stichting verspreidt gratis dagbladen aan het onderwijs en ontwikkelt lesmateriaal. De opdrachten op de website www.dedigitalekrant.nl kunnen gratis worden gedownload. De opdrachtenwebsite sluit aan bij de gratis website www.krantenportal.nl waar de websites van alle Nederlandse dagbladen zijn te vinden.