Politie Haaglanden

Extra persbericht 2 september

Wassenaar, 02-09-2008

Vier verdachten uit Amsterdam zitten in voorlopige hechtenis Politie Wassenaar sluit onderzoek ramkraken tankstation succesvol af

Wassenaar De recherche van Bureau Wassenaar heeft met de aanhoudingen van vier verdachten het onderzoek naar de ramkraken in Wassenaar afgesloten. Zowel in de nacht van zondag 6 juli als in de nacht van donderdag 10 juli ramden enkele verdachten met een auto de pui van een tankstation aan de Rijksstraatweg. Tot twee keer toe kwamen steeds drie mannen de zaak binnen en namen voor duizenden euros aan sigaretten weg.

Aanhouding op heterdaad
De 74-jarige pomphouder en zijn familie bemerkten de laatste kraak en zette destijds direct de achtervolging op de A 4 naar de daders in. Ter hoogte van de afslag Oegstgeest, reed de vluchtauto tegen een paal, waarop de inzittenden de bosjes en de achterliggende wijk in renden. In de auto vonden agenten een grote partij gestolen sigaretten. Een politiehond vond dichtbij de auto de eerste verdachte, een 22-jarige man uit Amsterdam. In een woonwijk achter de snelweg, werden twee mannen uit Wemeldinge (37 en 22 jaar) aangehouden die in een gestolen auto reden. De politie verdacht het drietal van de inbraak op 10 juli.

Vervolgonderzoek
Uit het recherche onderzoek bleek echter dat de twee laatste aangehouden verdachten niets met de ramkraken te maken hadden. Wel bleek dat de 1e aangehouden verdachte ook betrokken was bij de ramkraak op 6 juli. Het pand aan de Rijksstraatweg was voorzien van bewakingscameras die beide ramkraken registreerden. De beelden waren voor het rechercheteam van groot belang voor het vaststellen van de identiteit van de mannen. Nadat de recherche contact had gelegd met de recherche uit Amsterdam kon de identiteit van de drie andere verdachten worden achterhaald. Zij werden de afgelopen periode in Amsterdam aangehouden. Een van de aangehouden verdachten liep tijdens een preventief fouilleeractie in Amsterdam tegen de lamp. De andere gezochte man werd op straat aangehouden nadat collegas de man hadden herkend. Een verdachte werd na de 1e kraak aangehouden op het moment dat hij in een gestolen auto reed.

De verdachten maakten iedere keer gebruik van een gestolen auto, merk Ford, type Fiesta waarmee ze naar Wassenaar reden en daarmee ook de ramkraak pleegden.

Verdachten in hechtenis
De verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris. Zij zitten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van beide zaken in hechtenis. De zitting zal plaatsvinden op 24 oktober.