Provincie Limburg

Persberichten

Zeven horecavergunningen in één klap
Introductie horecamodel in Limburg

Met ingang van januari 2009 gaan de gemeenten Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul en Venray werken met een integrale horecavergunning; het horecamodel. Zij zijn de eerste Limburgse gemeenten die met dit model gaan werken. Met het horecamodel kunnen horecaondernemers in deze gemeenten met behulp van één online vragenformulier zeven horecavergunningen aanvragen. Het horecamodel is de volgende stap in de realisatie van het programma klantgericht werken van de Provincie Limburg.

De Provincie Limburg streeft naar optimalisering van de dienstverlening door middel van klantgericht werken en goede samenwerking. Hierover hebben we met Ondernemend Limburg afspraken gemaakt in het zogenaamde Pact van Thorn, aldus gedeputeerde Herman Vrehen. Een van de onderdelen van het Pact van Thorn is de invoering van de integrale horecavergunning, oftewel het horecamodel. Dit model maakt het voor horecaondernemers makkelijker om te voldoen aan de complexe wet- en regelgeving. Het is afgeleid van een model dat onder meer door GovUnited (een organisatie gespecialiseerd in electronische dienstverlening), de gemeente Amsterdam en het ministerie van Economische Zaken is ontwikkeld. Met behulp van dit model kan een horecaondernemer door middel van het invullen van een online vragenformulier al zijn horecavergunningen aanvragen. Ondernemers hoeven slechts één keer hun gegevens te verstrekken, en dat betekent een aanzienlijke vermindering van de administratieve lasten vertelt Herman Vrehen.
We zijn blij dat er nu spijkers met koppen worden geslagen. Dit project moet voorbeeld worden van hoe overheden en bedrijfsleven de komende jaren samenwerken aan minder regels voor ondernemers aldus Henk Benjamins voorzitter van Ondernemend Limburg, het samenwerkingsverband van de Limburgse Werkgevers Vereniging, MKB-Limburg en de LLTB.

In september starten de drie gemeenten, GovUnited en Koninklijk Horeca Nederland de voorbereidingen voor de invoering en wordt het horecamodel ingebouwd in de computersystemen van de gemeenten. Bij deze implementatie worden ook de lokale horecaondernemers betrokken zodat rekening gehouden kan worden met hun wensen. Eind dit jaar is alles gereed zodat met ingang van januari 2009 met het horecamodel kan worden gewerkt.

De Limburgse gemeenten kunnen dit horecamodel invoeren omdat de Provincie Limburg lid is geworden van GovUnited. Om gemeenten te stimuleren om deel te nemen neemt de Provincie ook de helft van de implementatiekosten van het model voor haar rekening. In eerste instantie hebben de gemeenten Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul en Venray zich aangemeld. Zij zijn de eerste Limburgse gemeenten die met dit model gaan werken. In Nederland werken de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Nijmegen met dit model gaan werken. De verwachting is dat op termijn meer Limburgse gemeenten zullen volgen.

3-9-2008 08:20